Aktieägarskolan del 1 av 2
16/3, 2015 kl. 15:29Tips för Er som är delägare i Aktiebolag.
Aktiebolagslagen i Sverige gör som huvudregel ingen åtskillnad mellan mindre och större aktiebolag, även om det finns en del rättigheter i fåmansaktiebolag som inte tillkommer aktieägare i större aktiebolag. Även om lagen till stor del ser med likadana ögon på små och stora aktiebolag, gäller det också för aktieägarna?
Aktier är som huvudregel fritt överlåtbara, men det kan begränsas genom att man i bolagsordningen inför till exempel en hembudsklausul eller en förköpsklausul. I noterade aktiebolag finns det ofta regler som sätter stopp för aktiers överlåtbarhetförbud. I teorin resulterar det att den som värderar ett aktiebolag högst och därför väntas driva verksamheten mest effektivt kommer också kommer att förvärva aktier.
Det synes dock vara så, bland annat genom att se hur många noterade bolag som har röststarka a-aktier och röstsvaga B-aktier. Det är för att det finns en tydlig uppdelning mellan de som vill driva verksamheten och de som ser aktieförvärvet som en investering med en förhoppning om en ordentlig avkastning.
I små bolag är det sällan som ägande och makten/kontrollen är skilda åt. Tvärtom finns det ofta ett nära band mellan ägarna som gemensamt fattar beslut och tillsammans bär rörelsens risk. Små bolag karaktäriseras ofta av att det är personer som står nära varandra och inte misstror varandra. Det kan leda till att man inte vågar ta upp frågan om olika skyddsregler för hur man skall lösa eventuella ”dead-lock” och ”squeeze-out-situationer” som kan uppstå längre fram.
Reglerar man inte problem som kan uppstå i framtiden innan de händer, riskerar delägarna långa och dyra tvister. Även om det kostar att anlita jurister är det mycket visare att låta jurister hjälpa er innan problemen har uppstått. Kostnaderna blir lägre och delägarna får en klarare bild över vilka spelregler som finns.
Tips:
Vill en delägare inte att andra delägare skall kunna överlåta sina aktier hur som helst, utan till exempel att nuvarande aktieägare skall ha rätt att ha förköpsrätt på aktierna måste det regleras i bolagsordningen.
Ett aktieägaravtal anses ofta vara ett enkelt bolag. Enkla bolag kräver ingen registrering, utan om man uppfyller kriterierna i 1 kap. 3 § lag om handelsbolag och enkla bolag anses man ha ett enkelt bolag. Om man alltså är två eller fler som samverkar för ett gemensamt ändamål samt det finns förpliktelser anses det vara ett enkelt bolag. Det betyder att det finns en del tvingande regler, bland annat om uppsägningstid, som lagen reglerar som kan vara bra att känna till.