Jazz av Jan Johansson

Datum: 25/9, 2019 Tid: 19:00 - 21:00 Plats: Gävle Konserthus, Gourmet Blå, Gävle

Thomas Jutterström med Jan Johansson program

Thomas Jutterström – piano
Klas Olandersson – tp
Linus Lindblom – as/cl
Krister Andersson – ts/cl
Fredrik Lindborg – brs
Staffan Findin – tbn
Martin Sjöstedt – bas
Rasmus Blixt – trummor

När Hacke Björksten bildade en septett 1958 fick Söderhamnsbördige jazzmusikern Jan Johansson uppdraget att skriva för bandet. Detta blev Jans debut som arrangör.

Bandet tillhörde Nalens fasta orkestrar och upplöstes 1961. Flera radioinspelningar gjordes men inget finns bevarat i SV Radios arkiv. En LP kallad “I Lur och Dur” spelades dock in med valda delar av musiken 1972 och originalnoterna fanns som tur var kvar hemma hos Hacke Björksten som efter lite övertalning lånade ut dom. Musiken spelades förra sommaren vid den s k ”Världsarvsjazzen” för första gången på många år för att minnas att det var 50 år sedan Jan omkom i en bilkrasch.

Thomas Jutterström också från Söderhamn började tidigt att spela med Gunnar Hammarlunds orkester där också Jan hade ett förflutet innan han flyttade till Göteborg för att studera vid Chalmers. Dom första influenserna kom från dansbanorna, men han inspirerades tidigt av jazzmusiker som Charlie Parker, Miles Davis John Coltrane med flera.

Efter en tid med Kurt Järnbergs kvintett sökte sig Thomas till Stockholm där han spelade bakom artister som Cornelis Vreeswijk, Beppe Wolgers och Tommy Körberg. Han återvände senare till Söderhamn för att ingå i jazzrockgruppen Splash och har därefter spelat i en mängd olika sammanhang som till exempel med gruppen Fläsket Brinner.

År 2001 erhöll han Jan Johansson stipendiet med motiveringen “Thomas Jutterström är en skicklig pianist, kompositör och arrangör som kopplar samman folkmusik och jazz helt i Jan Johanssons anda”.

När man läser vilka musiker Thomas har valt så inser man att det kommer att bli en kväll att minnas. Alla musiker tillhör de allra bästa på sina respektive instrument.

På länkarna nedan kan vi höra Thomas berätta om projektet samt få ett smakprov på hur det låter:
https://www.youtube.com/watch?v=GgxMKoae96E&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=jY2BUp4lEL8&feature=youtu.bePris: 275kr, medlemmar i GJC 180kr

Linus Gunnarsson

Linus Gunnarsson

Medlem sedan 2013-09-22

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer