Wetterlings yxfabrik i Storvik– levande industrihistoria
15/5, 2018 kl. 11:29Yxan har använts ända sedan stenåldern och är idag fortfarande ett viktigt redskap för många av oss människor. För 3.000 år sedan började man göra yxor av järn och idag tillverkas de av stål i tusentals varianter. Tillverkningen vid Wetterlings Axes görs idag på ungefär samma sätt som 1885, när företaget etablerades i Storvik. Till skillnad från många andra tillverkare är det öppet året runt för besökare, som får se hela processen, från stålämne till färdig yxa!
Det har funnits någon form av smidesverksamhet där Wetterlings ligger sedan många hundra år.
Smidesverkstaden kompletteras med egen tillverkning av yxskaften. Kvalitetskraven är höga och en yxa där yxeggen inte är helt i linje med skaftet säljs som andrasort.
När man besöker Wetterlings i Storvik bör man också passa på att fika hos Café Mercurius (stängt vecka 29-31) med retrostuk på inredningen.
Bo Bymans pryl- och teknikmuseum Kvarnbacken öppnar efter midsommar.
Den gamla fina järnvägsstationen från 1875 är också öppen och erbjuder kafé och en liten utställning om superentreprenören Wilhelmina Skogh, som byggde upp ett lokalt hotellimperium med Järnvägshotellet (revs på 70-talet) i Storvik som bas. Enda byggnadsminnesmärket från Wilhelminas dagar är en källare av slaggsten, mittemot järnvägsstationen.
Anrika restaurang Granliden har serverat mat till Storviksbor och vägfarande sedan 1924. Där huserar en av Gästriklands bästa kockar, Robin Glimmerbeck.
Storviks kyrka är också värd ett besök. Den invigdes 1960 och ritades av arkitekt Johan Thomé. Den unika takmålningen är gjord av Uno Wallman och var då Sveriges största direkt på trä.
En annan intressant aktivitet är guidade turer med Elvert Eriksson på Skadefors Spik- och Tegelbruk i Skatfors, ca 3 km nordväst om Storvik.
På Nymmenåsen finns en fäbodvall där man visar hur livet på en fäbodvall kunde se ut.
Är man intresserad av vikingar kan man också besöka Näsbyuddens gravfält i Näs, cirka 2 km söder om Storvik.
Men först kan man hugga in på allt intressant som serveras hos Wetterlings!
Text: Torbjörn Edlund