Våra politiker svarar och förklarar
17/1, 2020 kl. 00:00”Det är mycket nu” brukade Stefan Sauk säga i korta betraktelser i Sveriges Television. Det gäller inte minst den politiska situationen med kommuner som brottas med sin ekonomi, oroligheter, otrygghet, bristande skolresultat mm. Hur är läget för Gävle kommun och hur tacklar man situationen? Gävle Företagarföreningar bjöd därför in Gävles 5 kommunalråd för att informera på ett frukostmöte den 16 januari i Gasklockornas restaurang.
Men kommunalråden har många engagemang vilket innebar att Åsa Wiklund-Lång (S), Jörgen Edsvik (S) och Erik Holmestig (C) inte hade möjlighet att närvara. Men de hade i alla fall skickat en gemensam videohälsning till deltagarna på frukostmötet! Helene Åkerlind (L) och Therese Metz (MP) fick dra hela lasset och det gjorde de med bravur.
Frukostmöten:
• 20/2 Klara Wirdby, kommunens näringslivskontor, informerar om Microsofts etablering i Gävleregionen
• 19/3 Landshövding Per Bill
• 23/4 Katarina Ekspong, chefredaktör Gefle Dagblad
• 14/5 Lotta Pettersson, Svenskt Näringsliv
Dessutom studiebesök på Gävle kommuns Förvaltningshus. Inbjudningar skickas ut i god tid!
Nygammal företagarförening
Ralph Brodin och Bengt-Göran Wikström, ordförande i Berggrenska Gårdens Företagarförening, berättade också om att en ny företagarförening är på gång. Den tidigare företagarföreningen på Kryddstigen startades av eldsjälen Erik Pettersson, men föreningen har inte varit verksam de senaste åren. Men efterfrågan på mer aktivitet startar Patrick och Marie Berg, Dialect, en ny förening. Ett 30-tal nya medlemmar har redan värvats och till dess att styrelse valts är Marie Berg ordförande i interimsstyrelsen. Det finns över 100 företag på Kryddstigen!
Nytt från Näringslivskontoret
Annika Janglund, Gävle kommuns Näringslivskontor och programledare för Näringslivsprogrammet, berättade om kommande aktiviteter:
• 28/1 Starta-eget, information
• 11/2 start ny Starta-Eget-utbildning
Uppföljning Näringslivsprogrammet:
• 12/2 kl 7.30-9.00 Gävle Innovation Hub, Drottninggatan 18
• 17/2 Hamrångebygden och Bergby
Aktuell information om näringslivsfrågor finns på Gävle kommuns hemsida http://www.gavle.se.
Företagspresentation
Anna Carina Alfsdotter, Alfsdotter coach & konsult, berättade om sin nya verksamhet som startade förra året.
- Jag coachar människor att hitta sitt inre ”Varför” och att nå sina mål genom utgångspunkterna hälsa, hållbarhet och miljö, sa Anna Carina Alfsdotter. Jag coachar ledare till att träna på sitt ledarskap så att de tillsammans med medarbetarna kan nå organisationens mål.
Coachtjänster som Alfsdotter Coach & Konsult erbjuder:
• Enskilda personliga möten eller via nätet
• Grupper och Team genom personliga möten eller via nätet
• Ledarcoaching
Gävle kommun, svar och förklaringar
– Vi står inför stora utmaningar, främst inom våra kärnuppdrag som är vård, skola och omsorg, och för de verksamheterna har vi upprättat en kommunplan, sa Helene Åkerlind. Vi har som alla kommuner mer verksamhet än vad vi har pengar, men vi har ett bättre läge med en positiv trend och till skillnad från många andra så växer Gävle kommun.
Kommunplanen för vård, skola, omsorg innehåller:
• utrymme för volymförändringar
• utrymme för politiska prioriteringar inom 100-punktsprogrammrt och utifrån de kommunövergripande målen
• hyreskompensationer
– Vårt omställningspaket innehåller en satsning på 1.000 fler till arbete och som ska leda till att fler Gävlebor ska komma i egen försörjning, sa Therese Metz. Totalt 12 miljoner kronor satsar vi på det.
Dessutom ska man arbeta för ökad användning av digitala lösningar inom kommunens verksamheter och på det satsa 7 miljoner kronor.
- Vi kommer också att genomföra av en skärpt översyn av kommunens lokalkostnader och ska budgetera för 85 procent av den tidigare beslutade investeringsramen, sa Therese Metz. Det blir inga generella effektiviseringskrav och i stället omprioriteringar mellan nämnder, övergripande kostnadsbesparingar krav på omställningsåtgärder.
Under mandatperioden gör Gävle kommun rekordinvesteringar på över 6 miljarder kronor, till största delen handlar det om nya förskolor, skolor och i infrastruktur.
• 0,7 miljoner kronor satsas på en ny tjänst för förbättrad samordning och ökade resurser i arbetet med företagsetableringar
• prioritering på mer verksamhetsmark både för nya företagsetableringar och för att underlätta expansion hos befintliga företag
• Under 2020 prioriteras arbetet med förberedelse för de stora infrastruktursatsningarna, bland annat ny sträckning av Ostkustbanan och ett nytt logistikcentrum i Tolvforsskogen
• 4 miljoner kronor satsas 2020 för att förbereda för omvandlingen av Näringen till en av Europas mest hållbara stadsdelar
Gävle kommun satsar också på att bli en mer attraktiv arbetsgivare!
- 2,5 miljoner satsas för att stärka medarbetarnas villkor, sa Therese Metz. Bland annat höjs friskvårdsbidraget till 1.500 kronor per medarbetare.
En jobbgaranti för barnskötare och undersköterskor ska utredas för de som utbildar sig via gymnasieskolans Barn- och fritidsprogram och Omvårdnadsprogrammet.
– Vi har både en lägre utbildningsnivå och sämre skolresultat än andra regioner och därför behöver vi arbeta hårt för att förbättra resultaten i Gävles skolor i Gävle, sa Helene Åkerlind.
• 31 miljoner kronor mer i utökad budget för förskola och skola får eftersom det blir fler barn och elever
• 1,6 miljarder investeras i nya förskolor och skolor 2020–2023.
• ökning av antalet utbildade barnskötare i småbarnsgrupp år 1 till 2
- Detta som ett viktigt steg för att klara kompetensförsörjningen när förskolan byggs ut i hög takt, sa Helene Åkerlind. Under 2020 behöver vi säkra så att Gävle kommun kan ta emot statsbidrag på 40 miljoner kronor för Likvärdig skola genom att grundskolan och elevhälsan fredas i budgeten, sa Helene Åkerlind. Statsbidraget kommer att utökas till 50 miljoner kronor årligen under mandatperioden.
Utvecklingen med fler vuxna i skolan ska också fortsätta. Kommunen söker statsbidrag för 40 lärarassistenter i skolan med 50 procent av finansieringen vardera från staten och Gävle kommun.
- Vi behöver påtagligt förbättra möjligheterna att bedriva företag i Gävle, sa Helene Åkerlind. Vi har omorganiserat och har i år fått en ny näringslivsavdelning.
Gävle kommun bygger också upp en ny lokal inköps- och upphandlingsavdelning eftersom man sedan 1 januari lämnat Inköp Gävleborg.
- Fokus är på förbättrad dialog med lokala näringslivet och utveckling av kommunens arbete med upphandlingar, sa Helene Åkerlind.
Gävle kommun startar också ett utvecklingsarbete för att få en rättssäker men samtidigt mer serviceinriktad myndighetsutövning, som utgår från de kommunövergripande förhållningssätten för att i större omfattning underlätta för kunder och företag.
– Det är också viktigt att Gävle kommun inte konkurrerar med de privata företagen, sa Helene Åkerlind. Vi håller på med en genomgång av verksamheten ur den synvinkeln.
Det finns också höga ambitioner för att Gävle ska bli en hållbar och klimatneutral kommun.
- En satsning på investeringar i cykelvägar genomförs 2020-2021 med 20 miljoner kronor per år och en intern cykelpool införs för fler hållbara interna resor, sa Therese Metz. Kommunstyrelsen får i år i uppdrag att påbörja ett samordnat och strategiskt arbete för ett klimatneutralt Gävle och mer hållbara transportsystem i Gävle kommun och vi anslår till det 2 miljoner kronor.
Under 2020 beslutar man också om ett nytt uppdaterat miljöstrategiskt program med åtgärder för att se till att Gävle klarar målet om att vara en av Sveriges första klimatneutrala kommuner.
Det finns behov av ökad trygghet, sammanhållning och en välfärd att lita på och därför satsar kommunen i år på ett trygghetspaket med en budget på 5 miljoner kronor.
– Det blir en satsning på utökat grundanslag till fritidsgårdarna i Gävle, den första rejäla höjningen av anslaget sedan 2012 och den innebär en betydande förbättring för fritidsgårdarna att bedriva sin verksamhet, sa Therese Metz.
Krafttag görs även i arbetet mot hedersförtryck samt fortsatt förnyelsearbete för stadsdelarna Andersberg och Brynäs.
Trygghetsplaner för alla stads- och kommundelar med lokala insatser efter behov ska upprättas. De två första trygghetsplanerna ska vara klara i år och sen påbörjas arbetet med övriga stadsdelar.
- Vi tillförde två miljoner kronor 2019 och nu väljer vi att tillföra ytterligare tre i år, sa Therese Metz.
Trygghetsskapande insatser i den offentliga miljön, under förutsättning att Polismyndigheten lämnar godkännande:
• Gävle kommun ansöker och budgeterar för införande av kommunala ordningsvakter
• fler trygghetskameror på brottsutsatta platser
- Vi behöver en välfärd som invånarna kan lita på, sa Helene Åkerlind. Äldreomsorgen får därför 23 miljoner kronor i utökad budget för att tillgodose det ökande behovet av hemtjänst.
Under 2020 påbörjas dialoger med Gävles seniorer för ta fram en redovisning av nuläget i kommunen och i nästa steg en handlingsplan för arbetet med en mer äldrevänlig kommun.
• fria pensionärsresor i kollektivtrafiken bibehålls - trots ökad kostnad
• Omvårdnadsnämnden får i uppdrag att i samverkan med kommunstyrelsen förbättra medarbetarnas arbetsmiljö, minska sjukfrånvaron och öka personalens inflytande över arbetstid och planering
– När det gäller gratis bussresor för pensionärer uppmanar vi dem som har Länskort att inte ta ut pensionärskortet, sa Helene Åkerlind. Annars tvingas kommunen betalat dubbelt för gratisresorna.
Arbetet med satsningen på ytterområdena fortsätter med en budget på 5 miljoner kronor årligen och arbetet ska pågå under hela mandatperioden.
Närbiblioteken ska säkras och tillgången till bibliotek ska finnas i hela kommunen.
Införandet av möjligheten till kommunala servicepunkter för livsmedelsbutiker i kommunens ytterområden ska ske under 2020.
Gavlegårdarna ska under 2020 börja bygga trygghetsboenden i Hamrångebygden.
Kultur- och Fritidsnämnden får i uppdrag att utreda hur man ska kunna stärka civilsamhället och föreningslivet, till exempel genom ökad föreningsdrift.
En modern samhällsplanering som möter nuvarande och kommande generationers behov
Investeringar
• arbetet med ny central mötesplats för kultur och lärande med stadsbibliotek kommer in i ny fas i år för planerad byggstart 2021
• Allaktivitetshus i Hedesunda, byggstart 2021, med en förstärkt budget med 10 miljoner kronor
• Bergby centralskola inklusive idrottshall, byggstart 2021
• Stadsbadet etapp tre för ett mer barnvänligt bad med planerad byggstart 2021
Så det var en hel del svar och förklaringar som utlovats. Tyvärr uteblev redogörelse för hur läget är när det gäller företagen på Näringen, som ju delvis planeras för att bli ett centrumnära bostadsområde. Men det kommer förhoppningsvis att ske vid ett senare tillfälle!
Text Torbjörn Edlund, foto Per-Erik Jäderberg
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via Yodo News.