Men hur svårt är det att bygga en altan själv? Och vad kostar det om du ska anlita en byggfirma? Vi ska titta lite närmare på det här.

Att bygga en altan med trall

Det första du behöver när det är dags att bygga en altan är tryckimpregnerad trall. Du kommer behöva en hel del, men börja med att rita en skiss på din altan så att du kan beräkna hur mycket du behöver. Tryckimpregnerad trall tål vatten och kommer hålla många år, så det är ett rejält material att bygga med.

Att bygga en altan är inte särskilt svårt men det kräver en del planering och det är viktigt att vara noggrann med grunden så att du får till en plan yta. Så använd vattenpasset ofta och mycket! På det sättet kan du vara trygg med att du får till altanen på det sätt du vill.

Trall för dina behov

Trall finns i en rad olika storlekar och med olika mått. Så chanserna att du hittar det du behöver är goda. Se också till att skaffa trallskruv eller spik så att du har vad du behöver för att montera trallen. Tänk igenom hur stor altan du behöver utifrån vilka möbler du ska ha på din uteplats och beräkna sedan material och kostnad. Att anlita en snickare för att göra jobbet brukar kosta en slant, men det kan det vara värt om du har ont om tid. Hur dyrt det blir beror helt på hur stor altanen ska bli och om det krävs några speciallösningar.