I grunden finns två metoder för att organisera renoveringen på. Genom en totalentreprenad eller en sk. delad entreprenad.

En totalentreprenad - tar hand om allt

Vid en totalentreprenad har du endast kontakt med ett företag - en entreprenad. De tar på sig hela ansvaret för renoveringen och har i sin tur kontakt med underleverantörer, hantverkare, specialister etc.

Totalentreprenad är tidsbesparande

Fördelen med att använda sig av en totalentreprenad är att det är mycket tidsbesparande. Du slipper ha ständig kontakt med olika företag och hantverkare som ofta behöver matcha med varandra. Det är tidskrävande och jobbigt. En totalentreprenad tar hand om allt detta för dig.

Nackdelen är såklart kostnaden. Man brukar säga att en totalentreprenad tar ca. 10-15 % extra utöver kostnaden för att agera som ansvarig för hela projektet.

Försäkring vid eventuella problem

Om det skulle uppstå ett problem med renoveringen som du först märker efteråt kan du kontakta totalentreprenaden direkt. De är ansvariga för att renoveringen är korrekt utförd och som utlovat. En skön säkerhet för dig med andra ord - men en säkerhet som du betalar mer för.

En delad entreprenad - du koordinerar själv arbetet

En delad entreprenad är motsatsen. Du som byggherre eller beställare har själv kontakt med alla hantverkare och koordinerar arbetet. Du behöver själv hålla koll på när den ena hantverkaren är klar så att nästa kan börja. Du behöver även se till att material, verktyg och varor är på rätt plats vid rätt tillfälle.

Fördelar med delad entreprenad

Fördelarna med en delad entreprenad är först och främst kostnaden - det blir billigare. Men du ges också möjlighet att bestämma själv och handplocka material, delar, hantverkare som passar dig bäst. Den möjligheten ges oftast inte vid en totalentreprenad.