Du bör välja så att det passar in bra med den stil du har på huset och för övrigt i trädgården. Så oavsett om du väljer betong, natursten eller grus, se till att den stämmer bra med dina trappor och murar. Att ha en helhet i utemiljön är snyggast.

Satsa på grusgång eller stenläggning?

Om du vill köpa grus, för att skapa en snygg grusgång, så är det bra att fundera på vad för grus som passar bäst och vad för färg du ska ha. Grå sten brukar vara ett säkert kort, då det upplevs att vara neutral samt passar alla olika färger ett hus kan ha.

Vit sten kan vara tjusigt, men det är lätt att det så att säga tar överhanden. Sedan måste den tvättas ibland, för att behålla sin vithet.

Om du satsar på japansk trädgård, så kan svart sten passa in bra. Men allt förr stora mängder kan göra att det blir ett hårt intryck.

Olika sorters grus

Idag finns det ju allt från gårdsgrus till kullersten, kross, grus, stenmjöl, dekorationsgrus och så vidare. Det går alldeles utmärkt att kombinera en snygg stenläggning med grus eller med singel. Singel och makadam är båda grus, men ser olika ut. Makadam är mer kantig och singel mer rundat.

Ett fastare alternativ är sättsand eller stenmjöl. Annars är det snyggt med dekorationsgrus. Det bästa är att välja naturliga färger. Det blir snyggast ute då, än att ha många konstiga färger som tar överhanden av det hela.