Alkohol och trafik

Vår förmåga att köra säkert minskar markant när vi konsumerar alkohol, vilket gör att risken för olyckor ökar betydligt. Statistik från Trafikverket visar att alkoholen varje år är en bidragande faktor till cirka 15-20% av alla dödsolyckor i vägtrafiken i Sverige. Dessa olyckor skulle kunna undvikas om alla som satt sig bakom ratten varit nyktra.

För att säkerställa att du är lagligt och säkert skick för att köra, kan en alkoholmätare vara ett utmärkt verktyg. Dessa apparater, som finns i många olika modeller och prisklasser, kan ge en snabb och relativt exakt läsning av din alkoholnivå. Det är viktigt att komma ihåg att alla människor är olika och att alkohol bryts ner i olika takt från person till person. Generellt kan man räkna med att kroppen gör sig av med ungefär 0,10–0,15 promille alkohol per timme. Om du druckit mycket kan det därför ta upp till 12-24 timmar innan du är helt nykter igen.

Samtidigt är det inte bara i bilen du bör tänka på din alkoholkonsumtion. Att köra båt påverkas också av alkoholintag. Enligt lagen om sjöfylleri får du inte framföra en fritidsbåt om du har en alkoholkoncentration på över 1,0 promille i blodet eller 0,5 mg per liter i utandningsluften. Om du är osäker på om du ligger under dessa gränser, använd en alkoholmätare för att vara på den säkra sidan.

Så i sommar, tänk på att alltid planera din resa i förväg om du vet att du kommer att dricka alkohol. Använd kollektivtrafik, ta en taxi, eller utse en nykter chaufför. Genom att hålla dig nykter i trafiken hjälper du till att minska risken för olyckor, vilket bidrar till en säkrare sommar för alla. Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan när det kommer till ditt och andras liv. Ta ditt ansvar och se till att vara nykter i trafiken i sommar.