Sätra var Gävles första stora biblioteksfilial och invigdes 1969. Under 50 år har det hänt mycket på Sätra bibliotek. Bara under det senaste decenniet har biblioteket vunnit både Gefle Dagblads lokala kulturpris (2015) och Greta Renborgs pris (2016).

-Det är fantastiskt roligt att få vara med och fira ett av Gävles fina närbibliotek som nu fyller 50 år! Sätra bibliotek är öppet för alla och fungerar som en trygg mötesplats i stadsdelen och under skoltid fungerar det också som skolbibliotek. Sedan starten 1969 har många Sätrabor, elever, lärare, författare och andra kulturutövare både tagit del av och bidragit till bibliotekets fria och tillgängliga utbud av medier och kultur. Vi ser nu fram emot en härlig, glittrande jubileumsvecka, säger Petra Jonsson, bibliotekschef i Gävle kommun.

Firarveckan är fullspäckad med olika program och aktiviteter. Det är invigning tisdag den 3 december kl 17 med El Sistemas barnkör Sätra Subito och tal av Helene Börjesson, ordförande i Kultur-och fritidsnämnden i Gävle kommun. Samma kväll kl 19 får biblioteket besök av författaren Emma Hamberg som är högaktuell med sin nya bok Resten av allt är vårt.

Regissören Mikael Drake kommer torsdag den 5 december för att berätta om sitt stora amatörfilmsintresse under sin uppväxt i Sätra på 80-talet. När han gick i gymnasiet gjorde han sina första kortfilmer som hade premiär på Sätra bibliotek.
- Han som var chef där då, Conny Persson, betydde mycket för mig eftersom han hjälpte till med att marknadsföra våra filmer och såg till att lokalpressen alltid var på plats vid premiärerna, berättar Mikael.

Andra programpunkter under veckan är Feelgoodkväll med författaren Eli Åhman Owetz m.fl. och 40-talscafé med Gävlekören. Veckan avslutas med Kalaslördag som går i barnens anda. Biblioteket bjuder på tårta och massor av olika aktiviteter för barn. Succéföreställningen Bland drakar och dragqueens är en konfettibomb av glitter och könsöverskridande förvandling och som bjuder in till lek och engagemang i sagornas förtrollande värld.

-Det känns kul att vara en del av Sätra biblioteks historia. Vi hoppas att så många som möjligt vill komma och fira tillsammans med oss säger Emelie Aspenfelt, bibliotekarie på Sätra bibliotek.

Hela veckan prohram hittar du här: https://www.gavle.se/service-och-information/kultur-och-fritid/bibliotek/det-hander-pa-biblioteken/