Men inför att du ska köpa dig ett nytt soffbord, så finns det en del saker att tänka på. Ett soffbord har ofta många olika användningsområden. Det får gärna vara praktiskt, så väl som det gärna får vara snyggt att se på. Det får gärna funka till att kunna göra det du vill göra vid ditt soffbord. Därmed kan du allra först fundera på vad det ska vara till.

Ska bordet bara för att avlasta lite, ha plats med en kopp te eller liknande, eller vill du kunna äta middag vid din tv, eller ta fram sällskapsspel att spela? Storlek och höjden avgörs av detta. Sedan måste du även välja storlek och höjd på bordet så att det passar in rummet samt passar ihop med din soffa. Om du har ett rätt så stort rum och stora soffor är det snyggast med ett större bord. En bra tumregel när det gäller höjden på bordet. Det är att välja ett som är ungefär lika högt som soffans sitthöjd.

Det är viktigt att du känner att det är ett bord som passar dig, så väl som du känner att det passar in i ditt vardagsrum med allt annat du kanske har där.

Fler bra tips

En annan viktig sak att fundera på, utöver syfte med det, höjd och storlek är att ta hänsyn till de möbler som finns runt om. Det är inte bara storleken på soffan som avgör vad för soffbord du bör välja. Annat som påverkar är soffans form, om du även ska ha en fåtölj vid bordet eller en sittpuff. Har du till exempel en soffgrupp med två soffor som står mitt emot varandra, så passar det bra med ett soffbord som är rektangulärt. Ett runt bord passar däremot bättre om du har en soffa med schäslong.

Sedan så var det ju även valet av material. Soffbord kan komma i en mängd olika material. Det kan vara bra att fundera på vad du gillar och vad som fungerar i ditt hem. Vill du att det ska vara tidlöst material eller måste det vara praktiskt? Tåliga och praktiska val av material är trä eller laminat. De tål en hel del samt är enkla att göra rent. Ett snyggt och tidlöst material är annars glas, som även det är lätt att torka av, men som kanske inte är bra om du har små barn. Marmor är även det ett snyggt material, men känsligt som kanske inte bör vara första valet för småbarnsfamiljen.

Soffbord kommer även i många olika former, som vi redan varit inne på lite. Det gäller ju att formen passar med det övriga. Väljer du ett runt soffbord så ger det ett något mjukare intryck. Ett klassiskt val är annars ett klassiskt rektangulärt eller kvadratiskt bord som båda ger tydliga linjer.