Allt handlar om var du ska placera dem. Fördelen med dimbara led lampor är att du då kan justera lampans styrka på bra sätt. Du kan därmed ha starkt ljus när du behöver och sedan dimra ner det när du inte behöver ha lika mycket ljus.

LED lampor överlag är ett smart val, då de är ekonomiska. Lamporna i sig har en lång livstid och de är mycket hållbara.

Hitta en bra LED lampa

När du ska välja LED lampa, så är det så att dessa mäts i enheter som Lumen, Kelvin och Ra. Förr kollade man ju alltid Watt för att få rätt lampa, men med LED är det alltså dessa enheter som gäller. När det gäller Lumen, som förkortars lm, så innebär det lampans ljusstyrka. Ju högre tal på lm, ju mer ljusstyrka är det. Kelvin förkortas K och är färgtemperaturen. Ju högre tal denna har, desto kallare är ljuset. Ra är färgåtergivning och ett mått på hur ett föremåls färg upplevs i skenet från lampan

Rätt lampa för rätt rum

Oavsett om du satsar på dimbara led lampor eller utan, så är det bra att utgå från det rum lampan ska vara i för att veta vad för lampa du ska välja samt hur många. Ett normalstort rum bör ha minst 5–7 ljuskällor och då ska dessa vara både allmänljus, arbetsljus och stämningsljus.

Just takbelysning, är det bra att ha led lampor dimbara samt ha en dimmer. Så att du kan styra styrkan på ljuset på det sätt du behöver eller vill ha det. Du kan då med en enda lampa kan ha flera olika sorters funktioner och belysning.