Att skicka post är en vanlig del av mångas vardag och därför är det både skönt och viktigt att bunkra upp med rätt sorts kuvert för just ditt ändamål. Som både företag och privatperson kan det vara skönt och tidsbesparande att bunkra upp med ett lager av kuvert så du alltid har dem att tillgå när du behöver posta något viktigt till en annan brevlåda. 

Här får du en genomgång av olika kuvert, deras storlek och vad som rimligtvis ska postas i just dessa. 

C3-kuvert 

Ska du posta brev i större form men vill undvika att skicka ett paket för att spara viktiga kronor i ditt företag eller i din ekonomi, rekommenderas C3-kuvert. De är designade för att få plats med ett A3-papper och är väldigt användbart när du ska skicka innehåll som inte kräver en kartong som tar onödigt stor plats. Säljer du till exempel klassiska LP-skivor och fraktar runt om i landet är C3-kuvertet ditt perfekt alternativ.

C4-kuvert 

Ett C4-kuvert mäter 324 millimeter på längden och 229 millimeter på höjden, något som gör att ett A4-papper precis får plats i detta utrymme. Ska du posta ett viktigt dokument i just A4-format utan att det får vikas eller skadas på vägen, är ett C4-kuvert ditt givna val. 

C6-kuvert 

Ska du i stället posta ett litet paket som ett USB-minne, ett körkortsfoto eller annat material som inte kräver lika stort utrymme, är det C6-kuvert som är framgångsreceptet. I stället för att dras med enorma kuvert för ett litet innehåll, är det bättre att posta det lilla föremålet du ska skicka i den här formen som mäter 114 millimeter på längden och 162 på höjden. Dessutom sparar du plats för budet som då rymmer fler kuvert i samma lass, något som underlättar för alla! 

DL-kuvert 

Ett DL-kuvert är den kuvertsorten vi oftast ser när posten trillar ner i vår brevlåda. Du kan vika ett A4-papper tre gångar och få plats med dokument och papper som tillåter att vikas eller som inte behöver vara oberört när det öppnas av mottagaren. Skickar du som privatperson eller företag mängder av brev, föreslår vi att du lagrar upp med DL-kuvert, som mäter 220 x 110 millimeter, för att alltid ha tillgång till denna standardstorlek när brev ska postas. 

B4-kuvert 

Ett B4-kuvert mäter 353 x 250 millimeter och har i princip samma funktion som ett C4-kuvert. Skillnaden är att det finns ett större djup i detta kuvert som passar väl när du ska få plats med dokumentfiler, certifikat eller en större upphandling papper. Till exempel kan det vara ett utmärkt val om du ska posta skolintyg eller andra slutbevis som betyg. Här får det även plats små lådor till skillnad från ett kuvert i storlek C4.