Förberedelser
Innan du börjar dammsuga bör du röja undan saker från golvet som exempelvis barnens leksaker, stolar eller annat som ligger löst. På så sätt kan du mer effektivt dammsuga stora ytor utan hinder.
Dammtorka
En del damm faller ner på golvet när du dammtorkar, därför är det praktiskt att damma av alla ytor innan du dammsuger. På det sättet får du med allt damm och slipper dammsuga två gånger.
Munstycket
När du köper en dammsugare följer det alltid med flera munstycken. De jobbar extra bra på olika områden och underlättar städningen för dig. Lär dig hur du ska använda dem och du kommer snabbt märka förbättrade resultat med din städning. Det finns många olika dammsugarmunstycken. Vi listar några här:
- Golvmunstycket till hårda golv, ett så kallat parkettmunstycke är optimalt när du ska dammsuga klinker-eller trägolv. Längs med kanten sitter det hårda borststrån som ger ett extra rent resultat.
- Ett möbelmunstycke har en röd remsa som rullar ihop hårstrån så de kan sugas upp lättare. Det är perfekt när du ska dammsuga soffor eller mattor. Den är liten med bra precision och lämnar inga repor på hårda möbler som ibland kan uppstå av det vanliga hårda golvmunstycket.
Dammsug åt flera håll
För att försäkra dig om att all smuts försvinner bör du dammsuga kors och tvärs. Detta är specifikt viktigt när du dammsuger mattor som kan gömma smuts i olika veck som inte syns för blotta ögat. Genom att dammsuga i luggens riktning undviker du slitage på mattknutarna. Om du har en matta med långa hår, exempelvis en ryamatta, ska du ta korta och försiktiga drag med dammsugaren.