I Sverige insjuknar ungefär 25 000 varje år i en demenssjukdom. De flesta är äldre, men efter 65 år ökar risken betydligt. Idag beräknas 150 000 svenskar ha en demensdiagnos.
Alzheimers och andra demenssjukdomar kallas för de anhörigas sjukdom, för de inbegriper mycket lidande för de som står och ser på när en nära anhörig sakta innesluts i sig själv.
Demens är ett samlingsnamn på flera olika sjukdomar med kognitiva försämringar. Det vanligaste demenssjukdomarna är Alzheimers sjukdom, vaskulär demens och frontallobsdemens.
DU KAN PÅVERKA MYCKET MED DIN LIVSSTIL
Det börjar med ett sämre minne och en nedsatt förmåga att förstå och tolka sin omvärld. Att klara av praktiska saker går dåligt, inlärningen blir sämre och ofta förändras personligheten.
De kognitiva förändringarna beror på att nervceller i hjärnan dör. Behov av medicin och socialt stöd ökar och förändras med tiden.
Forskning visar att 40 procent kan vara kopplade till livsstil. Du kan påverka fem faktorer själv:
Börja motionera, ät hälsosam mat, träna hjärnan genom att vara nyfiken på livet, försök ha ett socialt liv och ta hand om hjärta och kärl.
BROMSA UPP EN DEMENSSJUKDOM
Kognitiva sjukdomar kostar samhället mycket pengar och det innebär ett stort lidande för den som drabbas och dennes familj.
Det pågår därför mycket forskning för att hitta medicin som bromsar sjukdomen men också vad som kan förebygga demenssjukdomar.
Nyhetssajten Eurukalert skriver att japanska forskare har tittat närmare på en ört som använts i den kinesiska medicinen i mer än 2000 år. De torkade fröna kommer från växten Ziziphus jujuba var spinosa och som har en lång klinisk användning vid bland annat sömnproblem, ångest, nedstämdhet och minnesstörningar.
Forskarna med professor Takami Tomiyama från Osaka Metropolitan universitetet i Japan fann att extrakt från växten kunde återställa kognitiva och motoriska funktioner i möss.
Mössen hade Alzheimers sjukdom, frontallobsdemens, Parkinsons sjukdom och Lewy body.
Det visade sig också att extraktet inte bara förbättrade de kognitiva funktionerna utan även bromsade in åldrandeprocessen.
Tidigare studier har visat på möss har visat att kognitiva och motoriska funktioner återställdes efter att de fått den hawaiianska örten mamaki och den kinesiska örten Acorus gramineus.
Forskarna tror att de kan utveckla demensmediciner som medelålders och äldre kan ta i förebyggande syfte.
Originalkälla: OMU.