Ny satsning mellan Gymnastik och Innebandy får barn att kunna hålla på med fler idrotter
14/12, 2019 kl. 00:00Gästriklands Innebandyförbund, Gefle Gymnastikförening och Gävleborgs Idrottsförbund har under hösten pilot-projekterat en satsning att utöva två idrotter men med samma träningsgrupp. Tidigare i höstas erbjöds en möjlighet, för totalt tjugo idrottare att varann torsdag med utbildade instruktörer, att prova på både Innebandy och Gymnastik. Alla platser tog snabbt slut och satsningen har varit lyckad. På Gymnastik-passen har man fått prova på grunderna för grov-motoriska övningar och hantera sin egen kropp. Rörelseglädje står i centrum och ger barnen en grund att ta med sig som är allsidig vilket skall ge förutsättningar för att prova på fler idrotter.
Det finns också en problematik med allsidigheten, allt fler spelare saknar den atletiska grundfysiken som krävs för att hålla sig skadefri framförallt då spelare under sin tillväxt-kurva får extra problem med skadebekymmer. Skadebekymmer i dessa åldrar kombinerat med hårdare omvärldskrav i tonåren samt ökad hets mot tidigare specialiseringar gör att idrottare tvingas in i en negativ spiral. En spiral som är svår att vända, ofta bygger lagidrotten på att du som ungdomsspelare skall ta plats i något av distriktens a-lag vilket också är ett system med begränsade platser. Många får helt enkelt inte plats och strukturen gör att idrottare tenderar att lämna, något som ofta benämns som "drop-out".
Svenska Innebandyförbundet uppskattar att cirka 500 tusen svenskar årligen spelar Innebandy i någon ungefärlig kontinuerlig form, men enbart 120 tusen av dessa är inom Svenska Innebandyförbundets paraply-rörelse.
Under temat "min andra idrott..." har Riksidrottsförbundet startat en satsning för att uppmärksamma fördelarna med att utöva fler idrotter längre upp i åldrarna. RF förmedlar att forskning nämligen har lärt oss att de som tränar flera idrotter utvecklas bättre, löper mindre risk att skada sig och blir mer motiverade att fortsätta träna.
Michael Parment, ordförande för Gästriklands Innebandy, berättar också om att seriesystemen idag nästan bara bygger elit-förberedande spelare.
- Det finns ingen plats för de som vill träna 1-2 gånger i veckan och spela match på breddnivå för vi kastar oftast ut spelarna som inte duger vilket gör att man inte bara tappar suget för Innebandy, man tappar också suget för lagidrott, säger Parment.
Gästriklands Innebandyförbund, Gefle Gymnastikförening och Gävleborgs Idrottsförbund vill ta tag i frågan från start, tillsammans har man under hösten pilot-projekterat en satsning att utöva två idrotter men med samma träningsgrupp. Tidigare i höstas erbjöds en möjlighet, för totalt tjugo idrottare att varann torsdag med utbildade instruktörer, att prova på både Innebandy och Gymnastik. Alla platser tog snabbt slut och satsningen har varit lyckad. På Gymnastik-passen har man fått prova på grunderna för grov-motoriska övningar och hantera sin egen kropp. Rörelseglädje står i centrum och ger barnen en grund att ta med sig som är allsidig vilket skall ge förutsättningar för att prova på fler idrotter.
Satsningen, som går under namnet Innebandy X Gymnastik, har kombinerat Gymnastiken med Innebandy varann vecka, där Innebandyn ger grunder i bollkontroll men också grunderna som lagidrott, att slå en passning, vara en del av en grupp som tillsammans ställs inför utmaningar. Målgruppen har varit tjejer och killar mellan sex till åtta år.
- Möjligheten att få prova fler idrotter organiserat är också något som föräldrarna lockas av, i en värld där livspusslet alltid blir en utmaning så kan vi som moderna föreningar erbjuda en kvalitativ fritidsverksamhet som gör det enkelt för föräldrar att att få sina barn i rörelse, fortsätter Parment.
Idag finns något som heter Samsyn Gästrikland, en satsning för att undvika krockar mellan idrotter och värna om matchmiljön mellan ledare, föräldrar och domare.
"En viktig del med samsyns-forumet är att undvika att våra ungdomar i för tidig ålder måste "välja" idrott. De stora idrotterna i distriktet kan medverka till ett idrottande på längre sikt i flera idrotter. Medverkande förbund är fotboll, innebandy, ishockey, Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna." - Samsyn Gästrikland.
På torsdag den 19:e december tar höstterminen slut, men en fortsättning utlovas under våren. Fler idrotter kan komma att tillkomma och platserna skall utökas när planeringen är i full fart nästa år. I Svensk Innebandys strategidokument Innebandyn Vill har man identifierat sig med ett antal nyckeltal, tillsammans skall vi bli 180 tusen spelare till och 2030 vilket betyder att vi måste göra rätt från början med en kultur där spelare och ledare måste uppmanas att hålla på med fler idrotter men också samverka över idrottsgränser.
Under en timme på torsdagar har satsningen alltså varierat mellan Hedvigslundshallen där den nybyggda hallen har banat väg för att halltider har varit tillgängliga och den andra veckan har man huserat på Gymnastikenshus.
Förhoppningvis ska satsningen leda till fler synergi-effekter än att bara dessa proportionerligt ändå få spelare skall prova på fler idrotter, satsningen skall också förhoppningvis vara starten till att implementera en ny syn på gränsöverskridande samarbeten där man garanterat har lärdomar av varandra och våra idrotter.
- För oss är det mest centrala att ungdomar stannar inom idrotten, vi ska se till att vår verksamhet är öppen, inkluderande och nytänkande och då måste vi anamma nya rön, avslutar Parment.
Är du som förälder intresserad att veta mer? Då skall du ta kontakt med:
Gastrikland@innebandy.se
Innebandyn Vill: http://innebandyvill.oakflower.se
Samsyn Gästrikland: https://idrottonline.se/Riksidrottsforbundet/Distrikt/gavleborgsidrottsforbund/Undermeny/Fokusomraden/Barn-ochUngdomsidrott/Samsyn/samsyngastrikland
Min andra idrott: https://www.rf.se/RFarbetarmed/Strategi2025/Minandraidrott
Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via Yodo News.