Den 23 mars kommer författaren Karin Smirnoff till Sätra bibliotek. Karins debutroman Jag for ner till bror blev en stor succé när den kom ut 2018. Boken hyllades av såväl kritiker som läsare och bokprisnomineringarna avlöste varandra. Uppföljaren heter Vi for upp med mor och släpptes våren 2019, nu är hon aktuell med den tredje boken i serien som fått namnet Sen for jag hem.

Hållbarhetsveckan infaller den sista veckan i mars och inleds med en temakväll om prepping på Stadsbiblioteket den 24 mars. Prepping innebär att man aktivt förbereder sig för en framtida kris eller katastrof, det kan handla om allt från krig och naturkatastrofer till pandemier eller en zombieinvasion.
Luta dig tillbaka och lyssna på föreläsningar och preppingpanel med bland annat Herman Geijer, aktuell med boken Överlev katastrofen: 12 sätt att förbereda dig, och Peter Westberg, aktuell med debutromanen Europa Pandemus.

31 mars besöker Gävle/Sandviken-bördiga författaren och poeten Helene Rådberg Hille bibliotek. Hon är just nu aktuell med boken Mammajournalerna, där hon genom att väva samman journaler, brev och samtal från det egna terapirummet närmar sig smärtpunkten med mamman som tog sitt liv. Som fond till berättelsen finns stålstaden Sandviken.

1 april står 18-åriga författaren Zahra Ali Hashem från Gävle på Blå Scenen på Stadsbiblioteket. Hon är aktuell med debutboken Mörka ljuset som är en själv¬biografisk berättelse om mod, smärta och vägen till lycka. Boken talar om svek, sorg, rädsla, misshandel, ensamhet, mobbning och kritik mot myndigheterna.
77-åriga författaren Ulla Boström, även hon från Gävle, besöker Sätra bibliotek den 23 april. I höstas gav hon ut sin debutroman Gömt under ytan, en generationsroman som utspelar sig i Gävletrakterna.

Sist ut i vår är Augustiprisade författaren Susanna Alakoski som besöker Stadsbiblioteket den 12 maj. Hennes senaste bok Bomullsängeln, som är den första delen av en fyra delar lång romansvit, släpptes i höstas och har sedan dess lånats flitigt på Gävles bibliotek.
Susanna debuterade 2006 med boken Svinalängorna, en gripande berättelse om en finsk invandrarfamilj i ett nybyggt bostadsområde i 60-talets Ystad. Boken belönades med Augustpriset, blev filmatiserad och räknas idag som en modern klassiker.

Författarbesök på Gävles bibliotek under våren:
23/3 Karin Smirnoff, Sätra bibliotek 19.00
31/3 Helene Rådström, Hille bibliotek 19.00
24/3 Temakväll om prepping med Herman Geijer och Peter Westberg, Stadsbiblioteket 18.00
1/4 Zahra Ali Hasem, Stadsbiblioteket 19.00
2/4 Pia Mariana Raattamaa Visén, Stadsbiblioteket 19.00
7/4 Sverker Sörlin, Stadsbiblioteket 19.00
21/4 Margareta Attius Solman, Stadsbiblioteket 19.00
23/4 Ulla Boström, Sätra bibliotek 19.00
12/5 Susanna Alakoski, Stadsbiblioteket 19.00