Visst är det härligt att kunna njuta av sin vinsamling prydligt uppsatt på en egen vinställ vägg? Letar efter passande lösningar kan du alltid titta på nätet. Att köpa vinhylla hos wineandbarrels är ju en väg att gå men titta gärna på flera leverantörer om du vill skapa dig en bredare överblick.

Har du en perfekt vinhylla redan? Bra, då kan vi övergå till att titta på mat och vinkombinationer.

Mat och vin – passande kombinationer

Vin avnjuts med mat och ifall man serverar fel vin till maträtten kan det lätt bli allt annat än gott. Så vad ska man tänka på och finns det några grundregler att följa? Ett enkelt råd är att anpassa vinet till matens egenskaper. Syrlig och söt mat kräver syrliga eller söta viner. Mustiga grytor och rött kött passar bra ihop med kraftiga viner.

Sedan finns det en allmän grundregel som de flesta känner till. Kött passar bra med rött medans fisk med vitt vin. Rosé går väl ihop med sallader, tom med fruktsallader. Dessertviner, även om de kanske inte är så vanliga i Sverige serveras till efterrätten.

Vinet – ett sätt att skapa gemenskap

Vinet är mer än vara dryck, det är ett gammalt och beprövat sätt att skapa gemenskap. Vi svenskar är kända för att dricka och tillverka öl men sanningen att vinet och dess sociala kvalitéer blir mer och mer populära i Sverige.

Vin och mat är en evig kombination som samlar vänner och familjer runt bordet. Det är ett sätt göra en vanlig kväll till en festligare tillställning. Att öppna en flaska vin är en bra start på att bryta isen oavsett vem som ska dricka det. Med andra ord kan vin vara en bra lösning på många positiva sociala situationer.