Barcelona är inte Spaniens huvudstad (det är Madrid) men i alla fall Kataloniens (region i nordöstra Spanien). Invånarantalet är ca 1,6 miljoner men med förstäder är det ungefär 3 miljoner invånare. Staden har liksom västvärlden i övrigt sett en utflyttning av tillverkningsindustrin till låglöneländer vilket gjort att man prioriterat stora satsningar på inte minst turistsektorn. Hamnen har anpassats för kryssningsfartyg som medfört en topplacering runt Medelhavet vad det gäller kryssningsturister. Det är följdaktligen en ren njutning att promenerera längs hamnpromenaden bland modern arkitektur blandat med historisk bebyggelse och se de stora lyxkryssarna i hamnområdet.

Staden genomgick en stor facelift inför olympiaden som genomfördes här 1992. Då inleddes en byggboom som pågår fortfarande. Den har inneburit stora förändringar och förutom mängder av restaureringar och hotell satsades det stort på infrastruktur. Nya motorvägar till förstäderna, ringled runt staden, liksom utbyggnad av flygplatsen och renovering av hamnen. En fyra kilometer lång strand anlades längs den nya olympiabyn, där det tidigare legat industrier som skymt havet. Nya kulturinstitutioner som museer, teatrar, konserthus, parker, torg, tunnelbanelinjer och affärscentrum har byggts för att förnya stadsbilden som under diktatorn Franco (tiden 1939-1975) knappt förändrades alls. Det är rent och snyggt överallt och spanjorerna verkar både stolta och glada över sin stad.

Vi inledde resan med att åka upp och hälsa på Gefle IF som i år förlagt sitt träningsläger ungefär en timmes bilfärd uppe i bergen norr om Barcelona. Vi välkomnades av både tränare, lagledning och laget som tränade hårt och ambitiöst och stämningen verkade mycket god. Tränarduon Pelle Olsson och Urban Hammar berättade på ett öppet och sympatiskt sätt om de förhoppningar och förväntningar de och laget har inför säsongen. De var nöjda med träningslägret och fyllda av tillförsikt inför den nya arbetsformen med delat ledarskap.
Målvaktsklippan Hugosson konstaterade att detta var ett av de bästa läger han varit på genom åren. Träningsplanen var väl inte den bästa men att faciliteterna runt omkring den natursköna campen var mycket bra. Vid en gemensam lunch med laget framkom det dock att killarna nu var mer än nöjda med träningstillvaron och verkligen såg fram emot att avsluta resan inne i Barcelona och bl.a se matchen mellan Barcelona och Malaga.

Efter detta åkte vi in till Barcelona och besökte den legendariska och kolossala hemmaarenan Camp Nou. Där tog vi en självguidad tur genom omklädningsrum, spelargångar, pressrum och spelarbåsen vid planen. Den avslutades i Barcelonamuseet som tar emot mer än 1 miljon besökare varje år. Vi fick se massor av fotbollshistoria och troféer som vunnits genom åren. Efter det var det bara att fynda (kronan är som bekant inte hårdvaluta mot euron) i den rejält tilltagna souvenirbutiken, stor som ett mindre varuhus!

När man är i Barcelona är en promenad på boulevarden La Rambla (Les Rambles på katalanska och Las Ramblas på spanska) obligatorisk. Den sträcker sig från hamnen upp till stadens centrum. På vår promenad träffade vi på allt från gycklare, gatuartister, konstnärer till levande statyer och naturligtvis massor med turister. Världen är nu inte större än att när jag satt och utbyte livserfarenheter med en pratglad amerikanare från Boston kom delar av Gefle IF´s fotbollslag glatt spatserande. Gissa om han blev imponerad när jag presenterade delar av Sveriges främsta fotbollslag! Vi hade blivit varnade för ficktjuvar men märkte inget av detta utan intrycket av staden och dess invånare är odelat positivt.

Söndag kväll den 22 mars var det då matchdags för det serieledande hemmalaget mot Malaga. Fotbollen är mycket stor i Barcelona och klubben heter FC Barcelona (Futbol Club Barcelona), men kallas i folkmun för "Barça". Klubben har drygt 2 500 aktiva, förutom lagidrotter, inkluderat ishockey! och friidrott är det naturligtvis fotbollen som gjort FC Barcelona till en av världens största och mest kända klubbar. De omsätter mer än 2,5 miljarder kronor vilket endast överträffas av ärkerivalen Real Madrid. Flera av världens bästa fotbollsspelarna har spelat där som t.ex Maradona, Johan Cruyff, Romario, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho och Luis Figo. De största stjärnorna idag är Lionel Messi, Samuel Eto'o, Thierry Henry, Xavi Hernandez, Andrés Iniesta och lagkaptenen Carles Puyol. Förväntningarna var naturligtvis på topp när vi började närma oss avspark inför matchen.

Camp Nou (betyder nya fältet på katalanska) är alltså störst i Europa, mäter hela 250 gånger 220 meter och är 48 meter hög samt rymmer mer än 100.000 människor. Arenan omgavs av nästan hundra ingångar med egna trapphus och jag tror inte jag överdriver om jag påstår att hela anläggningen fylldes och tömdes lika snabbt som en ordinär matchdag på Läkerol Arena eller Strömvallen.
Spanjorerna är glada i fotboll men vänliga och disciplinerade. Matchdagar serveras ingen alkolhol från 14.00 i närheten av arenan och bara alkoholfri öl inne i anläggningen. Rutinerade besökare kände naturligtvis till det och nog var en del besökare vid god ganska god vigör ändå. Vid biljettinsläppen samlades dock medhavda flaskor obönhörligen in utan diskussion oavsett om etiketten signalerade att innehållet var läskedryck.
Begreppet "ståpäls" var väl nästan ett understatement när vi, under molnfri himmel, inför en nästan fullsatt arena fick se "Barça" fullständigt krossa Malaga (som låg sexa i ligan) med hela 6-0. Världsstärnorna Xavi, Messi och Eto’o hade en fantastisk afton och bollarna rullade in i Malagamålet på löpande band. Stämningen var enorm, både bland hemmasupportrarna och ditresta fotbollsvänner när de på detta eleganta sätt kunde behålla serieledningen på sex poäng före just Real Madrid. Barcelonas egen slogan är "Mes que un club" (Mer än en klubb) - jag skriver naturligtvis under detta efter den här upplevelsen.

Sammanfattningsvis var Barcelona en mycket trevlig bekantskap som jag varmt rekommenderar och själv gärna återvänder till. Vårvädret var fantastiskt även om det naturligtvis kan bli väl så varmt under högsommaren. Ta med sköna promenadskor, plastkort som berättigar till en hel del euro och boka in en hemmamatch på Camp Nou och jag garanterar att ni får ett minne för livet!

Joe Formgren
Gefle IF & nu även Barça-supporter


PS. Två svenska fotbollsspelare har spelat för Barcelona, Patrik Andersson och Henrik Larsson. "Henke" kom in som inhoppare i Champions League-finalen 2006 mot Arsenal då Barcelona vann med 2-1 och där han spelade fram till båda Barcelonas mål. Klart att fotbollsintresserade taxichaufförerna blev glada när vi berättade att vi kom från Sverige. Källa: Wikipedia.