Det går att läsa sig till en massa olika tips och tricks på egen hand men för att få till helheten och få råd och stöd av någon som verkligen vet vad som gäller behöver man oftast kontakta en mäklare när man ska sälja sin bostad.

Mäklaren tjänar sitt levebröd genom att bistå med hjälp och handläggning vid bostadsaffärer och mäklaren är således en person som kan guida dig som säljare genom hela processen. Mäklaren ser också till att allt går rätt till rent juridiskt. Det första en mäklare gör är att komma ut och titta på din bostad. Bostadens skick och storlek kombinerat med mäklarens kunskap om marknaden är några av de faktorer som mäklaren väger in när ni gemensamt kommer fram till vilket utgångspris bostaden ska ha.

Mäklaren tar dessutom fram allt säljmaterial, håller i visningarna av bostaden och är den som sköter alla kontakter med potentiella köpare. Slutligen finns mäklaren med genom hela processen och sitter med som ansvarig vägledare när köparen och säljaren slutför bostadsaffären genom att skriva på ett avtal som förkunnar att bostaden är såld.


Allt detta arbete som mäklaren gör kostar givetvis en slant och när du anlitar en mäklare är det en bra ide att diskutera arvodet direkt så att du säkerställer att det är ett rimligt sådant. Hur stort arvode mäklaren tar skiljer sig mycket mellan olika platser i landet. Ju dyrare fastigheterna är, ju högre är i regel mäklararvodet. Mäklararvodet i Gävle ligger till exempel inte alls på samma nivå som mäklararvode Stockholm. Ett bra sätt att ta reda på om arvodet som din mäklare föreslår är rimligt är att jämföra olika mäklarfirmor.