Johan med "Morgondimman lättar, Harkskär".

Konstnär Johan Thunberg ställer ut i Chicago

28/11, 2009 kl. 23:59

I september 2010 slår portarna upp för en ny svensk konstutställning i Chicago. På Swedish American Museum Center kommer Johan Thunberg att ställa ut sina naturalistiska tavlor. I den amerikanska historien finner man att det var massor av svenskar som byggde upp Chicago så intresset för Sverige och det som är svenskt är stort.

  • Johan i helfigur.
  • Kvällsljus vid stranden av Johan Thunberg.
  • Platsen för utställningen i september 2010.

Muséet är ett centrum för tolkning av svensk-amerikansk historia och kultur ligger i ett av de mest koncentrerade områden inom den svenska kulturen i USA. Museet har förutom konstgalleriet en permanent utställning "The Dream of America - Invandringen till Chicago" och ett släktforskningscenter.

- Det är fantastiskt kul att få en sådan här inbjudan berättar Johan, som i vanliga fall är verksam i sin ateljé på Laxön i Älvkarleby. Det börjar verkligen röra på sig i USA nu. Det här är faktiskt den tjugonde utställningen som jag håller här på lite drygt tio år.
Det muséechefen Karin Moen Abercrombie som personligen kontaktade Johan och hörde sig för om han ville ställa ut.
Ungefär femtio av Johans målningar kommer att ta hela entrévåningen i anspråk av muséet och utställningen pågår under hela hösten.
- Det verkar som människorna här och framför allt svenskättlingar uppskattar det nordiska svenska ljuset jag fångar på tavlorna, både medvetet och omedvetet, ler Johan.

För de som inte kan hålla sig till nästa år eller har möjlighet att åka till Chicago så håller Johan sin utställning öppen på Laxön, Älvkarleby varje helg och under hela sommaren.

Denna artikel är publicerad på Gestrike Magasinet via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Svensk Presstjänst

Svensk Presstjänst

Presstjänst

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2007-05-04

Presstjänst är en svensk skrivbyrå och presstjänst som hjälper företag och organisationer att nå ut med sina nyheter. Från enkla nyhetsuppdaterin... Läs mer

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer