Sedan avtalet av förvärvet undertecknades den 27 augusti, har Konkurrensmyndigheterna i Sverige och inom EU noggrant kontrollerat affären. Den 8 december godkändes övertagandet.

Bilmetro AB finns i Mellansverige med verksamhet på elva orter i Gävleborg, Dalarna och Uppsala. Bilmetro är auktoriserad återförsäljare av personbilsmärkena Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, CUPRA och Volkswagen Transportbilar samt Scania lastbilar. Bilföretaget har över hundra år lång historia i regionen, men har varit verksamt under namnet Bilmetro sedan 1986. 

Det gemensamma intresset för affärsverksamheten visade sig i ett tidigt stadie av affären. Bilmetro är ett bolag med stark entreprenörsanda och lokal närvaro som drivs av engagerade och kompetenta medarbetare. Det är något som de nya aktörerna kommer fortsätta att arbeta med och framtidsvisionerna står lika starka som tidigare.

- Vår bransch är inom kontinuerlig förändring och vi ser denna affär som en del i detta. Genom affären fortsätter vi vara en attraktiv aktör inom regionen för såväl kunder som medarbetare, samtidigt som vi skapar förutsättningar för det som krävs inom fordonsbranschen i framtiden, säger Scania Sveriges VD David Källsäter och Din Bils Sveriges VD Jens Wetterfors. 

Både lastbils- och personbilsverksamheten står inför en stor förändringsresa med fokus på hållbarhet och mobilitet i en digitaliserad värld. Något som de nya ägarna kommer skapa förutsättningar för.
I samband med uppdelningen av koncernen kommer nuvarande VD för Bilmetro, Stefan Hellgren, att lämna sitt uppdrag för andra utmaningar. Scania Sverige och Din Bil Sverige kommer fortsätta att utveckla sina respektive affärsområden.

Filip Andersson, ägare Bilmetro AB:
- Det känns tryggt att genomföra denna affär med sådana starka aktörer som Scania Sverige och Din Bil. För våra kunder innebär det ingen förändring då de nya aktörerna, tillsammans med medarbetare från Bilmetro, kommer vårda om befintliga och kommande kundrelationer inom såväl försäljning-, service- och finansaffären, säger Filip Andersson.

David Källsäter om Scania Sveriges förvärv av lastbilsverksamheten:
 - Vi tar över en framgångsrik verksamhet med nöjda kunder, motiverade medarbetare och en stark marknadsposition. Vår intention är att fortsätta utveckla verksamheten tillsammans med medarbetare och kunder utifrån den nuvarande basen. Vi ser med glädje fram emot att få välkomna kunder, medarbetare och partners ännu närmare in i Scaniafamiljen, säger David Källsäter.

Jens Wetterfors om Din Bil Sveriges övertagande av personbilsverksamheten:
 - Personbilsdivisionen i Bilmetro kännetecknas av höga marknadsandelar och nöjda kunder och alla drygt 420 anställda gör ett fantastiskt arbete. Vi avser att fortsätta på inslagen väg där Din Bil Sverige tillsammans med alla Bilmetros medarbetare skall utveckla verksamheten in i framtiden, säger Jens Wetterfors.

Med affären utökar Scania Sverige den egna återförsäljarverksamheten, som sedan tidigare ansvarar för storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö. Därutöver finns det 15 fristående återförsäljarbolag runt om i landet. Även för Din Bil Sverige innebär detta att man kompletterar de redan 50 sälj- och serviceanläggningarna i Stockholm, Göteborg och västra Skåne med ytterligare 11 i Gävleborg-Dalarna.
 

Scania Sverige AB, ett helägt dotterbolag till Scania CV AB, är distributör för Scanias produkter och tjänster på den svenska marknaden. Totalt registrerades 2 247 Scanialastbilar under 2020, vilket motsvarar en marknadsandel på 45,3 procent. Antalet registrerade Scaniabussar uppgick till 488, motsvarande 30,4 procent av marknaden. Bolaget ansvarar idag för återförsäljarverksamheten i de tre storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö. därutöver finns det 15 fristående återförsäljarbolag runt om i landet. Omsättningen uppgick till 6,7 miljarder SEK och bolaget har cirka 610 anställda.

Din Bil Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Porsche Holding GmbH inom Volkswagen-koncernen och representerar märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT, CUPRA och Volkswagen Transportbilar i Stockholm, Göteborg och västra Skåne samt Porsche i Stockholm. Under 2020 sålde Din Bil Gruppen drygt 72 000 bilar varav drygt 32 000 nya personbilar och 3 800 nya transportbilar. Omsättningen uppgick till 19 miljarder SEK. Bolaget har cirka 2 100 anställda.

För mer information, kontakta:

Filip Andersson, Ägare Bilmetro AB 
Tel: 023-79 25 00 E-post: filip.andersson@bilmetro.se

David Källsäter, VD Scania Sverige
Tel: 0703- 96 98 55. E-post: david.kallsater@scania.com

Jens Wetterfors, VD Din Bil Sverige
Tel: 0733-40 00 30. E-post: jens.wetterfors@dinbil.se