Åderbråck i sig brukar synas på benen och då som upphöjda, blåa knölar eller linjer. Dessa syns tydligt då det uppstått ett tryck i benens blodådror som på grund av det vidgar ut sig. Det kan behövas en behandling för att slippa symptomen.

Vad finns det för symptom?
Det är inte alltid det blir besvär av åderbråck, mer än att du har synliga blodådror. Dock finns det en del besvär som kan uppstå. Bland annat kan du få svullna ben eller att huden runt åderbråcket kliar. Det kan ömma då du tar på det eller att det gör ont i benen. Sedan kan det även bli hudförändringar samt att du kan få eksem eller bensår om dina svullna ben inte behandlas.

Behandling av åderbråck
Det går att ta bort åderbråck, via behandling eller operation. Det finns bland annat värmebehandling med laser så väl som det finns behandling med mikrovågor. Det finns även en spruta med skum som man kan få. Den gör att åderbråcken så att säga skrumpnar ihop och förvinner. Om du har stora, utbredda ådror så an det behövas en operation av dem. Då tar man bort huvudådrorna samt de mest synliga åderbråcken. Det finns även en del saker du kan göra själv för att lindra dina åderbråck. Bland annat att alltid se till att ha benen högt upp då du sitter ner. Det genom att ha dem på en pall eller liknande. Du kan även ha på dig stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Se även till att vara aktiv och ut och rör på dig.