Receptionen kan därmed också bli en länk mellan Takterrassen och Gävle kommun där receptionisten kan hjälpa de boende att kontakta rätt instans om de behöver komma i kontakt med myndigheter eller omvårdnad mm. Därför har Kommunstyrelsen nyligen beslutat att ge bidrag till värd- och värdinnetjänsten.
Arbetet med trygghetsboendet Takterrassen började redan för 10 år sedan och 2009 gick man ut med en förfrågan till SPFs medlemmar för att pejla intresset. Redan året därpå hade man fått ihop tillräckligt många intresserade för att projekteringen skulle kunna starta. Inflyttningen genomfördes i somras enligt ett schema för att det inte skulle bli alltför kaotiskt om alla 70 lägenhetsköpare skulle ha kommit med allt sitt bohag på samma gång.
Invigningen skedde strax efter lunch den 16 oktober på takterrassen, som gett huset dess namn. Solen sken och det var en del vindbyar, men alla tycktes njuta av det historiska ögonblicket. Takterrassen ligger egentligen på grannhuset, som är Humanas äldreboende. Boende i Takterrassen kan även utnyttja andra faciliteter hos Humana som ett större samlingsrum, bastu mm.
Det är framförallt två eldsjälar som gått i spetsen för projektet, Kenneth Levin och Lars Tobé, men det är många som behöver hedras en sådan här dag! Lars och Kenneth hälsade ett 100-tal närvarande välkomna.
– Kenneth och jag har koncentrerat oss mest på mjuka värden i huset som receptionen men också ordnat med massage, fot- och hårvård mm, sa Lars Tobé.
- Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Jonas Andersson och Fredrik Söderberg på Pronordic, som varit byggherre för projektet, sa Kenneth Levin.
Hans Ström och Elisabeth Olsson, båda SPF, var med i projektet initialt och hjälpte bland annat till med anpassningar till trygghetsboende.De lämnade över en gåva till brf Takterrassen.
Pronordic är redan igång med att bygga ytterligare ett Trygghetsboende, närmast söder om Takterrassen. Det blir hyreslägenheter med HSB som hyresvärd och sedan ytterligare tre höghus samt vanliga bostadshus.
Rolf Andersson är brf Takterrassens första ordförande och han har erfarenhet av både bostadsbyggande och fastighetsförvaltning.
– Jag kan inte annat än känna stolthet över att få det här uppdraget, sa Rolf Andersson. Vi kommer att arbeta intensivt att utveckla gemensamma aktiviteter för att skapa trivsel för de boende.
Byggherren Pronordic har erfarenhet av likande projekt på andra orter i Sverige.
– Vi vill rikta ett särskilt tack till SPF samt Lars Tobé och Kenneth Levin för ett bra samarbete, sa Jonas Andersson, delägare i Pronordic. Vi har inte alltid varit överens men idag är vi alla bara enormt glada för att det blev så bra.
Jonas Andersson riktade också ett stort tack till byggentreprenören Prenova och alla andra som jobbat med projektet och lagt ner sin själ i arbetet.
Takterrassen samarbetar också med Humana.
– Det är alltid härligt med en fest med grannarna, sa Eva-Lotta Sandberg, Affärsområdeschef Äldreomsorg på Humana. Vi har också fått vara med som en del i det breda samarbetet med det här projektet.
Arkitekten Kerstin Kärnekull, Kollektivhuset Färdknäppen i Stockholm, lämnade över en gåva och önskade lycka till.
– Politikerna måste bli bättre på att lyssna bättre på äldre människor och deras behov och hur de vill bo, sa Kerstin Kärnekull.
Ingen Källgren Sawela, kommunstyrelsens ordförande i Gävle kommun, tackade för den fina inbjudan och lämnade även hon över en gåva.
– Det finns cirka två miljoner pensionärer i Sverige som är över 65 år och de har behov av olika typer av boenden, sa Inger Källgren Sawela. Det behövs en mångfald av olika typer av boenden för äldre och kommunerna kan inte klara av alla behov men vi måste hjälpa till genom att se till att alla får samma möjligheter.
Inger Källgren Sawela ser Trygghetsboenden som en vinn-vinn-situation för Gävle kommun.
– Takterrassen är inte enbart ett trevligt tillskott till Gävles sky-line, det är också ett välbehövligt tillskott med 70 lägenheter, sa Inger Källgren Sawela. Ett stort tack och lycka till!
Landshövdingen var också inbjuden.
- Jag ber att få gratulera alla som kunnat flytta in i de här nya och fina lägenheterna, sa landshövding Per Bill. Det är ju också viktigt för oss att det kommer människor hit utifrån för att studera det här spännande och inspirerande huset.
När Per Bill kom till Gävle för att tillträda som landshövding var platsen bara en grop och det såg inte så attraktivt ut.
– Det är en strategiskt viktig placering med närhet till centrum men även till både tåg- och bussförbindelser, sa landshövding Per Bill. Om 100 år kommer folka säkert att säga ”tänk vad kloka och förutseende de var de som byggde det här huset”.
Landshövding Per Bill och Inger Källgren Sawela klippte det blågula bandet tillsammans.
– Jag knyter hellre band än klipper dem, sa landshövding Per Bill. Därför ska jag och Inger först klippa bandet och sedan knyta ihop det som en symbol för samarbete.
Sagt och gjort, så var bostadsrättsföreningen Takterrassen invigd!

Några röster från invigningen.
Fredrik Söderberg, Pronordic: - Vi är glada för de boendes skull! Det blev ett trygghetsboende som blir modell för framtida liknande satsningar
Roger Roos och Göran Asplin, Gavlenet, som svarar för bredband mm: - Det har varit otroligt med information till köparna, vilket har gjort att alla har kunnat vara med och komma med synpunkter. Det innebär i slutänden säkert fler nöjda kunder för oss. Det har också varit spännande att vara med så många drivande människor som varit engagerade i projektet.
Bengt-Olof Staffas, verksamhetschef Capio Hälsocentral: - Vi har också haft förmånen att få vara med på den här resan och det är väldigt många av de boende som har listat sig hos oss. Projektet är ju väldigt intressant för oss som hälsocentral.
Per Bill, landshövding: - Jag kan absolut tänka mig att bosätta mig här när jag blir pensionär!
Jonas Östblom, Svensk Fastighetsförmedling, har varit ansvarig för försäljning och köpekontrakt:
- Det har varit roligt med alla positiva människor och den fina stämningen i projektet. Jag är säker på att köparna är väldigt nöjda med att få bo i Takterrassen!
Riksdagsman Lars Beckman (M): - Det här är ju framtidens boende där alla är med och tar ansvar för projektet. Förutom ett toppmodernt boende finns ju också en fin gemenskap att kunna ta del av. Definitivt på önskelistan när jag blir pensionär!

Text Torbjörn Edlund
Foto Per-Erik Jäderberg