Männen har oftast först och främst en lite grövre, tjockare hud som är mer kompakt i strukturen. Porerna kan även upplevas som större och huden fet. Men självklart finns det män med en tunnare och mer sensitiv hud. Produkter finns för alla, om man vill komma till rätta med sina problem eller bara förebygga och vårda sin hud.

Huden utstrålar och återspeglar hur vi känner oss, alla vill vi att huden skall se frisk och sund ut. Vägen till en fin hud påverkas av mycket t.ex. genetiskt arv men också hur vi motionerar, tänker på kost och den omsorg och vård vi ger huden. Vi vet också att rökning gör att huden inte transporterar syre lika lätt till cellerna. Vissa har aldrig haft några problem medan andra har en besvärligare situation.

Vi ser att männen blir mer nyfikna och fler och fler intresserar sig för hudvård. Företag har friskvård i olika former och man kanske börjar med fotvård eller massage och upptäcker att hudvårdsalonger har mer att erbjuda, även som hudvård för ansiktet. Det ligger i tiden att sköta om sig.

Tack vare mannens lite tjockare struktur och faktiskt många gånger lite rikligare talgproduktion upplever man att huden inte åldras med fina linjer och rynkor på samma sätt som en kvinnas hud. Mannens hud innehåller också mer kollagen. Däremot i tonåren påverkas ofta huden hos yngre män av testosteronproduktionen och därför är en lättare eller svårare akne inte ovanlig. Detta gör att vissa produkter utvecklas speciellt för män. Att rengöra huden både morgon och kväll och behandla med fukt och barriärstärkande produkter kan vara en god idé för att förbättra huden eller bara behålla hudens spänst och fukt.

Män som rakar sig frekvent kan uppleva att huden blir mer känslig och torr. Därför skall man använda produkter som återfuktar och lugnar huden direkt efter rakning. Vissa hävdar att rakvatten inte bör användas i ansiktet för att det torkar ut. Men det desinficerar vid små sår och ger en kylande effekt, medan andra får en direkt uttorkning. Därför är det viktigt att man hittar en hudvård som är individuell och just anpassad för sig själv.

Effekten av ansiktsrengöring är att vi skall lösa fett och smuts på huden som annars täpper till porer. Viktigt är att en rengöring har ett bra pH-värde så att den inte torkar ut huden. Vad som då händer är att huden reagerar med att producera mer talg för att huden känns torr och man hamnar in en ond cirkel. Många produkter är utmärkt att först applicera på huden och löddra upp till ett skum för att sedan använda skummet och raka sig i. På så sätt slussar man inte ner smuts i porer i samband med rakning och huden känns underbar och ren efteråt och det är utmärkt att ta på sin fuktprodukt som skyddar mot uttorkning eller har en fettbalancerande effekt. Hudvård behöver inte innehålla hur många produkter som helst eller kosta en förmögenhet. Man kan börja med en ansiktsrengöring, sedan eventuellt ett ansiktsvatten men absolut en fuktprodukt. Vill man utveckla efter hand med en peeling på huden är det bra. Peeling finns i olika utföranden, vissa gör man på salong t.ex. sk. kemisk peel, andra kan man använda hemma eventuellt 1-2 gånger i veckan beroende på hudtyp. Peeling har en upplösande eller skrubbande effekt på huden beroende på vad man väljer. Peeling hjälper även till att öka cirkulationen på hudceller, så att torra, döda, ytliga hudceller peelas bort och man får en fräschare hud. Som en slutlig del i en hudvårdsrutin kan man lägga till en ansiktsmask som är rengörande, sammandragande, fuktgivande eller lugnande osv beroende på vad man har för behov. Karaktäristiskt för en normal hud är problemfri och inte speciellt varierande partier i ansiktet vad gäller torra och feta partier. Där vill man bibehålla och bevara sin hud.

Kännetecknet för en fet hud är synliga porer, glansigare yta och ojämnare struktur. En hud som blir återfettad fortare efter rengöring. Ålderstecken som linjer och rynkor syns ofta inte så tidigt. En tunn hud har ofta minimala porer, ganska torr och fjällar lättare och blir kanske lätt reaktiv efter rengöring. Finare linjer och rynkor blir synligare tidigare än på en fet hudtyp. Denna hud kräver lite mer försiktig omsorg. Ett bra tips är att inte torka huden helt torr efter rengöring utan applicera fuktprodukt på lätt fuktad hud.

En hudtyp som man kan belysa lite extra, är en typ som ofta uppkommer i tonåren. Faktiskt på både flickor och pojkar men även i äldre och yngre ålder. Det är ett tillstånd som heter Keratosis pilaris. Huden på speciellt kinder känns torr och man kan få en känsla av att huden har små knottror och blir lätt lite röd. Detta har oftast en hormonell påverkan och kan finnas även på t.ex. överarmar och lår och här kan en peeling få en betydande roll tillsammans med rätt anpassad fuktprodukt.

Den mest vanliga hudtypen hos de allra flesta är den som har både lite torra men också lite fetare partier. En hud vi betraktar som ett T, fetare partier vid panna, näsa och haka. Rikligare talgproduktion och större porer. Kinder och hals mindre fet och kan upplevas näst intill torr. Detta blir en lite mer komplicerad hud, beroende på hur stora skillnaderna är mellan partierna.

För att förstå sin hud finns behandlingar och hjälp att få, för att hitta rätt i en enorm produkt djungel. Vi som arbetar på salongen tycker det är otroligt roligt att fler och fler i olika åldrar bryr sig om sin hud och sitt välbefinnande. Många gånger har en kund fått en hudvårdsbehandling som present och upptäcker vilken skillnad det faktiskt gör för huden med bara en gång. En perfekt present till någon som har allt men vill uppleva något nytt!

Mer information, priser och beskrivningar om hudvårdsbehandlingar för män samt andra behandlingar hittar ni på Rosmarin Hudvårds hemsida.

Om Rosmarin Hudvård
Rosmarin hudvård är ett familjeägt företag som verkat i branschen i över trettio år, De erbjuder behandlingar med utbildade hud- och fotvårdsterapeuter samt produkter för välmående och avkoppling såsom ansiktsbehandlingar, fotvård, massage, vaxbehandlingar, manikyr, make up kurser, avancerade behandlingar med Skin needling, Kemisk peeling och Alpha cryopen. Rosmarin Hudvård tar hänsyn till din hudtyp, som också växlar precis som årstiderna, därför behöver man ibland titta över och förändra sin hudvård. Rosmarin hudvård ger rekommendationer som tar hänsyn till dig och dina vanor och behov. Rosmarin hudvård är auktoriserade som hudterapeuter i SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation).

Kontakt
Besöksadress:
Södra Kungsgatan 15
802 51 Gävle

Tel: 026-68 78 64
E-post: info@rosmarin.se
https://rosmarin.se/

Se aktuella öppettider på Rosmarins hemsida.