Lokal hälsokontroll där du bor

Det kan därför vara smart att ta tag i saken och boka en hälsokontroll så snart som möjligt. Om du tex. Bor i tex. Gävle, gör en hälsokontroll i Gävle - besök alltså någon lokal sjukstuga. Då kan du få snabba provsvar och professionell service.

4 saker du bör kontrollera

Självklart kan man inte kontrollera alla i kroppen, men det vissa saker du bör hålla koll på. För med jämna mellanrum bör du utföra en hälsokontroll och få svar på hur din kropp egentligen mår.

Nedan är 4 saker du bör ha koll på:

• Blodtryck - Bör kontrolleras var femte år, om du har normalt blodtryck behövs det inte kontrolleras oftare än så.

• Blodsocker - Även blodsocker bör kontrolleras var femte år och självklart följas upp om det visar sig vara förhöjt.

• Blodfetter - Om du har familjemedlemmar eller släktingar som fått hjärtattack eller hjärt-kärlsjukdomar i tidig ålder är det smart att kontrollera dig själv. Med tidigt menas före 55 års ålder.

• Blodprov - Det kan även vara smart att ta ett vanligt blodprov ibland för att säkerställa att alla värden ser bra ut och att du får i dig vad kroppen behöver.

Levnadsvanor precis lika viktiga som hälsokontroller

Även om alla undersökningar ser bra ut är det viktigt att du lever hälsosamt. Dvs rör på dig, sover tillräckligt, håller dig undan stress och äter bra mat. Det räcker nämligen inte att endast ta en vitamintablett om dagen för att kroppen ska må bra.

Då du ser över dina levnadsvanor och ändrar på mindre bra vanor leder det oftast till att du mår bättre och därmed lever längre. En hälsokontroll om året är bra att utföra för att ta kontrollen över ditt liv, men hur du lever är mycket viktigare.