Det går även utmärkt att bygga en själv och sedan köpa till grus och sand att fylla den med. Fördelen med att bygga den själv är att du då kan bestämma storleken på den. För att bygga en sandlåda behöver du ha bra hyvlat uteplank, gärna impregnerat för att stå emot röta, insekter och annat. Du behöver även ha staketstolpar, membran mot växtlighet, grus och sandlådesand. Byggbeskrivningar finns att hitta på nätet om du behöver ha en plan för hur det ska byggas.

Bygga sandlåda

När du köpt hem allt material, så hitta den bästa platsen att placera sandlådan på. Den bör inte stå på en plats där den utsätts för direkt solljus. Det allra bästa är att ha så att den står så det blir hälften skugga och hälften med sol. Den bör inte heller sättas i ett mörkt hörn eller en plats som är fuktig. Det kan vara bra att placera gummiplattor runt om sandlådan. Tänk även på att täcka sandlådan med ett tak eller presenning då den inte används, så inte katter eller hundar nyttjar den för annat!

Tänk även på att ha bra mått på sandlådan. Givetvis är det bra att anpassa den efter hur stor trädgård du har. Se bara till att inte göra den för liten, för då är det svårt att vara flera barn i den för att leka.

På nätet finns det gott om bra bygganvisningar om du behöver ha det. Om du inte är så händig att du kan bygga för hand och efter eget huvud. Fyll sedan upp sandlådan med bra grus eller sandlådesand. Tänk på att denna sand bör bytas ut regelbundet. Det på grund av hygieniska skäl.