Idétävlingen Jagharenidé initierades i Västernorrland där konceptet framgångsrikt drivits sedan flera år tillbaka av företagsinkubatorn Bizmaker. År 2022 genomfördes tävlingen för första gången i Gävleborg av Movexum och Sandbacka Science Park. Nu är den populära idétävlingen tillbaka för andra året i rad och pågår 1-28 februari 2023. 

Tillsammans med länets kommuner och regionala aktörer vill tävlingsarrangörerna uppmuntra människor att ta det första steget till att göra verklighet av sina idéer. Sedan tävlingen tog form för en rad år sedan har över 1100 idéer lämnats in.

– Den här tävlingen är viktig för att alla som går och funderar på en idé som skulle kunna bli ett företag. Det behövs ingen affärsplan eller prototyp – det räcker med en idé. Nu får de chansen att ta det första, viktiga steget: att formulera sina tankar och sätta ord på sina affärsidéer. Vi hoppas att fler fantastiska företag växer fram med hjälp av denna idétävling, säger Lena Hisved, tävlingsansvarig Jagharenidé.nu, Movexum.

Tre vinnare och priser som uppmuntrar utveckling 
Löpande under tävlingsmånaden bedöms bidragen av en jury, ett arbete som sker under sekretessavtal. Idéerna bedöms bland annat efter hur nyskapande och hållbara de är, samt vilket värde idén skapar för användaren. I mars utses tre vinnande bidrag som samtliga tilldelas stöd och affärsrådgivning inom exempelvis marknadsföring eller juridik till ett värde upp mot 50 000 kronor (första pris).

Tips till dig som vill tävla!

– Lämna in ett bidrag i tävlingen! Alla som skickar in ett bidrag kommer att erbjudas att prata mer om sin idé tillsammans med en diplomerad affärscoach. Använd tävlingsformulärets frågor och tiden med affärscoachen till att utforska din idé. Naturligtvis hoppas vi att nästa steg innebär att undersöka hur du kan kommersialisera idén men även om så inte sker, om du kommer fram till att du inte vill satsa på din idé, så kan du känna att du åtminstone lyfte upp din idé i strålkastarljuset och gav den en ärlig chans, avslutar Lena Hisved.

2022 års vinnande bidrag fortsätter växa
Sisterhood heter appen och den idé som tog hem första pris i fjolårets omgång av idétävlingen. Bakom idén står entreprenören Angelica Smedberg vars syfte med appen är att möjliggöra för våldsutsatta kvinnor att enklare kunna dokumentera sina upplevelser på ett säkrare sätt. Sedan vinsten i jagharenidé har Angelica arbetat vidare med sin innovation och har nu blivit antagen till Movexums företagsinkubator för att fortsätta satsa på och utveckla sin affärsidé.

Mer om Jagharenidé och länk till tävlingsformuläret: www.jagharenide.nu/gavleborg


Kontakt:
Lena Hisved
Tävlingsansvarig Gävleborg, Movexum
lena.hisved@movexum.se
073 - 981 17 61

Tävlingen är ett samarbete mellan Movexum och Sandbacka Park och möjliggörs genom projektfinansiering från den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Gävleborg.