Full insyn för köpare i Takterrassen

30/11, 2015 kl. 15:47

För mer än 40 år sedan var det premiär för personalens medinflytande när det gällde nybyggnationer av arbetsplatser. Bygget av Lantmäteriets kontor i Gävle var ett av dem. Möjligheterna för köpare av bostadsrätter att påverka har oftast handlat om val av ytskikt (tapeter, golv mm) och ibland köksinredning. Men brf Takterrassen vid Muréngatan i Gävle är att föredöme när det gäller bostadsköparnas möjlighet att genom ”Husråd” både få insyn i byggprocessen och möjlighet att påverka funktionerna.

  • Urban Öhman, projektledare på byggföretaget Pronova
  • Bengt-Olof Staffas, Capio Hälsocentral på Södertull
  • Kenneth Levin
  • Eva och Per Hallgren, Knivsta
  • Lars Tobé, Bengt-Olof Staffas, Capio, Urban Öhman, Pronova, Charlotte Roos, Humana, och Jon Larsgården, Murén Förvaltning
  • Fr v Inger Andersson, Leif Eriksson, Christine Ängemar och Rolf Andersson, alla nöjda lägenhetsköpare

Den 11 november bjöds köpare in till första Husrådet och det hölls på Hantverkarsalen på Folkets Hus i Gävle. Och det var välbesökt, totalt 80 personer var på plats. Jonas Östblom och Karolina Nilsson, Svensk Fastighetsförmedling, Hans Ström, SPF, samt Kenneth Levin och Lars Tobé, projektgruppen för Takterrassen hade kallat till mötet.
– Avsikten med det första husrådet är att redan på ett tidigt stadium skapa gemenskap och att försöka få fram vad köparna vill med det här unika boendet, sa Kenneth Levin.
Takterrassen och Humanas vård och omsorgsboende är de första husen i det nya bostadsområde som planeras i området vid Muréngatan. När hela området är färdigt kommer det att finnas tre ”bostadstorn”, Takterrassen, Silvertornet och Muréntornet med totalt cirka 300 lägenheter. Initiativtagarna Fredrik Sjöberg och Jonas Andersson, Pronordic i Uppsala, tilldelades nyligen utmärkelsen ”Bra gjort för Gävle” av Gävle kommun för att de ”drivs av att bygga livskvalitet åt andra”!
Urban Öhman, projektledare på byggföretaget Prenova som bygger Takterrassen, informerade om nuläget. Byggstarten var i somras, arbetsritningarna är klara, samråd med kommunen om ledningar mm är genomfört.
– Grunden innehåller både lera och berg så vi har slagit eller skruvat ner 370 stålpålar för att säkra grunden, sa Urban Öhman. När betongstommen står klar i december nästa år har cirka 600 betongbilar fyllt betongformarna.
Inflyttningen beräknas börja i juni 2017. Lägenhetsköparna kan välja ytskikt och andra inredningsdetaljer i sina lägenheter enligt en tillvalskatalog. Alternativen kommer att presenteras i samband med husråd i början av nästa år och som kommer at genomföras med mindre grupper så att det blir lättare för alla at komma till tals.
– Tyvärr blev byggandet lite försenat i början för att det finns väldig många ledningar i Muréngatan, fjärrvärme, el, tele mm, sa Urban Öhman.
Bengt-Olof Staffas från Capio Hälsocentral på Södertull berättade om den service som de kan erbjuda de boende på Takterrassen. Capio har 30 000 patienter listade i Gävle, fördelade på 4 st hälsocentraler. Capio har egna specialister i Gävle inom astma, diabetes, sjukgymnastik mm samt kuratorer.
– Vi kommer att samarbeta med Humana och finnas på plats där men vi planerar också att ordna mottagning en eller två dagar per vecka i de utrymmen som planeras för hälsovård i Takterrassen, sa Bengt-Olof Staffas. Vi har en stabil läkarkår sedan 15 år när vi etablerade oss i Gävle.
Charlotte Roos som är chef för Humanas vård och omsorgsboende i grannhuset, informerade om vilka av tjänsterna som boende i Takterrassen kan utnyttja mm. Det kommer att ha hemtjänst, personlig assistans samt individ- och familjebehandlingshem.
– Vår värdegrund är viktig och central för oss och det handlar om att vår personal ska känna glädje, engagemang och ansvar, vilket ger de boende en bra tillvaro, sa Charlotte Roos. Vår takterrass och samlingsrum kommer ni att kunna hyra hos oss för fester och andra aktiviteter.
Humana planerar också anställa fler specialister på demensvård, så kallade Silivasystrar och -sjuksköterskor.
Kenneth Levin och Lars Tobé berättade att de arbetar för att ordna samarbete med flera föreningar och företag, bland annat kommer Concordiakören att ha öppna övningar i samlingssalen i Humanas hus. De underhandlar också med olika cateringföretag för att kunna erbjuda gemensamma måltider eller att man kan hämta färdig mat. Claes Rahm har engagerats för att leda gympapass.
– Vi arbetar för att huset ska fyllas med olika aktiviteter för att skapa trivsel för alla, sa Lars Tobé.
Bland köparna finns flera som flyttar till Gävle för att få bo i Takterrassen, bland andra Eva och Per Hallgren, som nu bor i Knivsta.
– Det är ett bra koncept där vi tror att det kommer att bli en bra gemenskap och därför säljer vi vårt hus i Knivsta och flyttar hit. Vi har förresten redan köpt sommarhus i Norrsundet!
- Det finns fortfarande lägenheter till salu men efterfrågan är stark, så det gäller att snabba på, sa Kenneth Levin.

Efter en bit mat i Folkets Hus restaurang återsamlades man för frågor och diskussioner. Ett urval:
Vilken typ av låssystem kommer huset att ha?
- Utgångsläget blir passagesystem till alla allmänna utrymmen och nycklar till varje lägenhet, sa Urban Öhman. Det är inte bestämt vilken typ av passagesystem det blir, till exempel kod, tag, kort mm, men det blir det som föreningen föredrar.
Kommer det finnas fast telefoni i huset?
- Nej, det blir IP-telefoni. Man får se över de tjänster som går att använda då vissa har till exempel tjänst för hörselnedsättning mm. Vi ska även se över hur det fungerar med trygghetslarm.
Hur fungerar det med ändringar i lägenheterna?
- Alla arbetsritningar är gjorda för personalen som jobbar på bygget. Vid önskemål om ändringar kontaktas i första hand Jonas Östblom och Karolina Nilsson på Svensk Fastighetsförmedling eller Linnea Bennhult på Prenova.
Vilka typ av aktiviteter kommer att bli aktuella för de boende?
- I enkäten som lämnas ut på dagens möte finns förslag på ett olika aktiviteter. Kenneth Levin och Lars Tobé är väldigt angelägna om att få in svaren på vad de boende har för förslag.
Några saker som kom på tal på husrådet var, förutom de som nämnts i enkäten, matlagningskurser i grupper, soppluncher för de boende och gemensamma V75-spel.
Finns det möjlighet att höja diskmaskinen i likhet med
med tvättmaskin/torktumlare.
- Bra förslag som Urban Öhman och Linnea Bennehult noterade och som de ska undersöka om det är möjligt och hur det kan utföras.
Varför annonserar man inte ut framtida träffar och info mer på hemsidan och via mail?
- Man är angelägen om att få reda på hur många av de boende som har en dator och använder sin mail, därför har alla fått skriva upp sin mailadress på mötet och även i enkäten. I framtiden ska vi försöka att skicka mer info via mail, men de viktigaste inbjudningarna och händelserna kommer förmodligen ändå att skickas med post för att vi ska vara säkra på att alla tar del av den. De som bor utomlands eller är bortresta längre perioder kan ta kontakt med Svensk Fastighetsförmedling.
Är det möjligt att få en lösning där vattnet från diskmaskinen återanvänds i diskhon istället för att det leds ut direkt?
- Prenova tittar på den möjligheten.
Kommer alla att flytta in samtidigt?
- Nej, det är inte praktiskt genomförbart. Vi kommer att upprätta ett inflyttningsschema som skickas ut när det närmar sig inflyttning. Man vet inte i dagsläget om det kommer att fungera så att de delar som först blir klara får flytta in tidigare än de andra eller om man måste vänta tills allt är klart innan inflyttningen startar.


Mer information:
Svensk Fastighetsförmedling: Jonas Östblom 070-601 94 34 • Karolina Nilsson: 070-744 55 94
Brf Takterrassen: Kenneth Levin 070-554 38 74 • Lars Tobé 070-633 30 10
Webben: http://www.brf-takterrassen.se

Kenneth Levin

Kenneth Levin

Realoption i Sverige #6 AB

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2014-11-28

På söder i Gävle finns Trygghetsboendet brf Takterrassen, ett modernt och funktionellt boende med flera gemensamma utrymmen, aktiviteter och serv... Läs mer

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng