Forsbacka Wärdshus firar 100 år

7/11, 2019 kl. 19:31

Forsbacka Wärdshus är en restaurang och ett hotell i Forsbacka med anor från 1700-talet. Det var ursprungligen en tjänstemannamäss för Forsbacka Jernbruk och har ett verifierat utskänkningstillstånd från 1782. Forsbacka Wärdshus byggdes ut 1919 då nuvarande restaurang och övernattningsrum anlades i de tidigare flyglarna. Värdshuset drevs i Forsbacka Jernverks regi till 1967 då man anställde en krögare som öppnade även för allmänheten. 1984 sålde bruket Wärdshuset till familjen Palmborg och idag är det sonen Johan som driver verksamheten.

I år kan man fira de 100 åren med ett traditionellt julbord som dukas upp för sittningar både dag- och kvällstid till och med 22 december.
- 1978 år sedan serverade vi vårt första julbord på Wärdshuset och med den långa erfarenheten har vi lärt oss hur våra gäster förväntar sig ett ”Gästrikt” julbord, säger Johan Palmborg. Vår målsättning är att erbjuda en upplevelse utöver det vanliga.
I den magnifika matsalen kan man njuta av bland annat husets egna sillinläggningar, strömming, julskinka och Janssons frestelse med mera för att sedan avsluta i det gemytliga "kafferummet" med en stämningsfull brasa i den öppna spisen.
100-årsjubileum
– Forsbacka Wärdshus är en av de äldsta restaurangerna i Sverige och definitivt den äldsta i Gästrikland, säger Johan Palmborg. Och det känns stort att få jobba i den traditionen.
Ett värdshus anlades vid brukets grindstuga och utskänkningstillstånd beviljades 1782. Brukets dåvarande ägare, Friherre Johan Magnus af Nordin, upprättade ett avtal med sin vän landshövding Fredrik Adolf Ulrik Cronstedt och Kronobränneriet i Strömsbro, vilket af Nordin också ägde. Flyglarna uppfördes i mitten på 1800-talet. De användes som tjänstemannabostäder och bryggeri.

Johan Palmborg

Johan Palmborg

Forsbacka Wärdshus AB

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2014-10-01

Välkommen till Forsbacka Wärdshus – Gästriklands smultronställe!
Wärdshuset har anor från 1782 och ligger vackert inbäddat i utkanten av den eng... Läs mer

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng