Innan du tar beslutet att köpa en SUP-bräda bör du ha klart för dig hur du förväntar dig att använda brädan. Vill du njuta av upplevelsen i den lokala sjön, ute på fjorden, på längre turer där du har mat och väskor med på brädan eller kanske ute bland havets vågor? Flera surfingmärken designar brädor som är framställda uteslutande för proffsen, och dessa brädor är mycket snabba, men samtidigt också ömtåliga samt mottagliga för stötar och slag. SURFMORE är en dansk verksamhet och producent av uppblåsbara Stand Up Paddle brädor som tar fram brädor specifikt till nybörjare och erfarna surfare.

Det finns många alternativ, och du kommer ständigt att uppleva hur du utövar sporten på många olika sätt, allt beroende på ditt humör och vad du har lust att göra. Det finns utrymme för de tysta dagarna där du lugnt paddlar, men också för möjligheten att hitta din inre surfare och ta dig an de första vågorna på havet.

Riktigt många nybörjare och erfarna surfare väljer en av de klassiska allround-modellerna med bra bredd och längd. Bredden på brädan ger dig mer yta att jobba med samt bättre balans när du ska komma igång med sporten. Längden ger en mer stabil och lugn bräda när den ligger i vattnet. Det danska märket SURFMORE rekommenderar att man som nybörjare bör satsa på en bräda som är minst 10-11 fot till att börja med. Det är den vanligaste nybörjarstorleken och det som de flesta börjar med när de ska ge sig ut och surfa för första gången. Hos SURFMORE är de flesta av modellerna klassiska dubbellager allround brädor, men det finns även barnmodeller samt touring modeller till de som är på jakt efter mer fart och spänning!

Högkvalitativ SUP-bräda

När du har bestämt dig för vilken typ av bräda du vill använda samt på vilket sätt du vill paddelsurfa är du snart redo att köpa din första SUP-bräda. Riktigt många väljer att köpa en av de billiga SUP-brädorna då priserna är låga och modellerna är billiga. Det är förståeligt att många gärna vill komma igång på ett billigt sätt, men hemligheten hos de billiga modellerna är att många aldrig riktigt lyckas med att komma igång med Stand Up Paddle surfing – och detta på grund av att de billiga modellerna är framställda i dåliga konstruktioner samt har en tendens att bland annat böja sig på mitten medan man använder dem. De är kort sagt inte tillverkade eller konstruerade för att användas av personer som väger mer än 45 kg, och konstruktionerna är samtidigt gjorda på ett så billigt sätt att de böjer sig på mitten samt tappar luften under tidens gång.

En Stand Up Paddle bräda ska vara fast, stabil och kunna bära en vuxen man utan att böja sig på mitten. Fler och fler märken tar fram brädor i en dubbel lagerkonstruktion. Det ser till så att kvalitet och stabilitet garanteras i brädan. Ett av märkena som använder sig av dubbla lager konstruktionen i alla modeller är det danska märket SURFMORE. Därför är det viktigt att du överväger dina valmöjligheter för att få den bästa upplevelsen innan du beger dig ut för att köpa en Stand Up Paddle bräda.

Konstruktionen i en Stand Up Paddle bräda är extremt viktig för att du ska kunna få en bräda som är stabil, balanserad och som även lätt glider på vattnet. Om du inte får detta blir det en tråkig upplevelse med SUP och med största sannolikhet når du inte längre än till vattenkanten.

Därnäst ska du försäkra dig om att en bra pump, paddel och ryggsäck ingår i paketet. En bra paddel är nödvändig så att du kan få upp farten när du paddlar och samtidigt kan justera höjden på den. För många köper billiga paddlar som tenderar att brytas och böjas när de används. En Stand Up Paddle måste vara fast – och kom ihåg! Det här är din motor när du rör dig på vattnet. Kompromissa därför inte med paddeln eftersom det kommer att försämra din upplevelse och hastighet på vattnet.

Om du har problem med att välja den rätta brädan till just dig kan vi hos SURFMORE alltid hjälpa till. Du kan kontakta oss på kontakt@surfmore.dk eller läs mer om SUP brädor här.