Ansvaret väger lika tungt och kan ta olika former. Det största av dem alla är att kunna försörja sig själv och sin familj samt ha passande bostad med en fin interiör. De är de enklaste behoven. Därtill är det bra om man kan unna sig lite vardagslyx då och då (som att åka på semester någon gång om året), för att inte tala om de nödvändiga elementen som träning och hälsosam kost. Ansvarslistan är lång och har många punkter, alla rätt så viktiga och förknippade med pengar.

Det händer att ett akut behov plötsligt dyker upp. Kanske handlar det om att en ny tvättmaskin måste köpas eller så ska barnen ha nya kläder som man missat att planera in. Vad ska du göra i sådana fall? Budgetera rätt helt enkelt. Har du sparade medel är det alltid bäst att ta från dem. Det kan hända att sparkontot är tomt. Då gäller det att försöka ta ett lån för att fylla på budgeten.

Idag finns det en hel del låneprodukter att välja mellan. Deras lånebelopp, avbetalningstid, räntor och lån krav skiljer sig olika aktörer emellan. Inget konstigt i det. För att kunna få en överblick av vad som erbjuds på lånemarknaden är det lättast att titta på en jämförelsesida eller söka sig till en låneförmedlare. Läs mer om aktuella låneprodukter om behovet infinner sig.

Hur gör du en familjebudget?

Familjebudgeten mår bäst av att ha en välutförd planering. Många har svårt att göra upp en månadsbudget så att det passar familjen. Att budgetera betyder att kontrollera familjens utgifter och ha en insyn på inkomsterna. Konceptet är väldigt individuellt och skiljer sig olika familjer emellan.

Att sätta ihop en budget är ganska enkelt, speciellt om man har en färdig mall. Här kommer några av de vanligaste punkterna som man måste ha med för att ha koll på utgiftssidan per månad:

Matkostnader

Lån

Kostnader för hyra

Transportavgifter

Bilkostnader

Vardagliga utgifter såsom hygien, kläder, smink, träningskort osv

Det är alltid bra att lägga in oförutsedda utgifter i budgeten, på det sättet skapas en buffert för sådana typer av kostnader. Till den totala utgiftssidan per månad adderas från inkomsterna och jämför hur och ifall de går ihop.

En smart och välutförd budget hjälper dig och familjen att använda pengarna på rätt sätt men även veta vad ni har och inte har råd med.

Avsätt gärna några timmar för att göra en budget, det kan ta lite längre tid än vad man planerat tidigare. Beräkningarna kräver lugn och ro, så se till att vara ensam hemma, speciellt om du har småbarn.

Sätt upp smarta mål

För att en familjebudget ska kännas som en befogad sysselsättning behöver man oftast ett mål.

Sätt upp ett sådant! Målet kan se ut på lite olika sätt, allt från att unna sig en längre semesterresa till att ha en kontinuerlig kontroll över familjepengarna. Målet ska gärna vara både motiverande och realistiskt, något som spelar roll även för partnern. Bäst är det givetvis om hela familjen kan känna sig delaktiga i det uppsatta målet. Skulle det nu vara så att man endast vill ha kontroll över ekonomin och det är den enda målsättningen så kan inte barnen inkluderas så lätt. Detta intresserar inte dem helt enkelt. Skulle däremot målet vara en semesterresa eller nytt hus med ännu flera rum kan även de små räknas med.

Varför är det så viktigt med mål? När resultatet av en familjebudget kan visualiseras blir den verklig och eftertraktad. Följaktligen, blir den lättare att uppnå om bara alla strävar mot en och samma sak. Smarta mål kan skilja sig olika familjer emellan och ska anpassas efter dess specifika behov och önskemål.

Ladda ner en app

Digitala eran har inneburit många förändringar för oss alla. Den har gett oss möjligheten att göra det mesta online. Idag erbjuds det hundratals olika appar som täcker olika delar av våra liv. Några exempel är översättning, inköpslistor och även budgetering.

Har du svårt att sammanställa en egen mall med alla punkter som behövs för att göra en budget så kan du bara ladda ner en app där det finns alla nödvändiga steg som ska tas. Apparna är lämpade för de flesta operativsystem och kan tillgås direkt från mobilen eller surfplattan.

Om appen inte riktigt fungerar heller kan man alltid söka sig till en professionell konsult. I de allra flesta fall brukar man dock kunna göra en budget själv utan att betala för rådgivning. Konsumentverket har exempelvis en bra guide för dig som behöver den sorters hjälp. Den är helt kostnadsfri och finns på deras hemsida.