- Bakgrunden till Å-Draget är den vision som Gävle Kommun har att låta staden närma sig havet och lyfta fram Gavleån som den pulsåder genom staden som den har varit och fortfarande är, säger Marie-Louise Andersen på Kultur & Fritid, Gävle Kommun. Gävle hade inte varit den stad den är idag utan Gavleån. Det var här allting började och idag finns vackra byggnader bevarade, aktivt friluftsliv mitt i centrum och längs med ån finns en rad aktörer inom olika områden som utifrån sin verksamhet skapar aktiviteter för besökarna. Kultur & Fritid samordnar arrangemanget och marknadsför det under gemensamt namn. I år är det 30 olika aktörer som medverkar. Några av dem har varit med under alla sex åren, medan andra är med för första gången. Olika medverkande från år till år skapar en fin variation i utbudet för besökarna. Å-Draget är tänkt att innehålla något för alla smaker, både det väntade och oväntade. Här ska unga och gamla kunna mötas vid både rockkonserter och körsång.

Under invigningshelgen gavs för första gången en guidad visning av Gävle Hamn i samband med Å-Draget. Det var också premiär för Fiskets dag vid Milles änglar mitt emot Konserthuset, arrangerat av Kultur & Fritid tillsammans med Gävle Fiskeredskap och Guldkroken. Under lördagar och söndagar i september har man som besökare kunnat ta del av bland annat Turistbyråns guidade visning av Gamla Gefle, Tåg 07 med Sveriges Järnvägsmuseum, båtracet Gerda-flytet och ångbåtsturer med s/s Smulan.

På lördag den 29 september avslutas Å-Draget med finalen med Radio Gävleborg som direktsänder hela kvällen mellan klockan 18 och 24. En av Å-Nattas mycket uppskattade inslag brukar vara varietégatan som ges av Kulturföreningen Cirkusstaden Gävle tillsammans med Kultur & Föreningsstöd. Kända artister som bland andra Johan Wellton från Gävle och Pedro Tochas från Portugal skapar tillsammans med elever från cirkusgymnasiet en magisk afton för publiken. Under kvällen hålls också visningar på Länsmuseet, dansgrupper från Kulturskolan uppträder och mycket mer. En av idéerna med Å-Draget är att de allra flesta arrangemangen ska vara gratis för besökarna så att man kan få ett smakprov på både kända och okända företeelser, man också att de medverkande finns i Gävle och Gästrikland.

- Det känns väldigt roligt att samla vitt skilda aktörer som kommun, föreningar, kyrkan, statliga museum, studieförbund, högskolan och företag kring ett så uppskattat arrangemang, säger Marie-Louise Andersen. Å-Draget vänder staden mot havet och ger Gävle en fin start på hösten.

Text: Kristina Hellerstedt Sundin.