– Våra resultat visar att sänkta arbetskraftskostnader leder till att företagen ökar antalet anställda och att tidigare undersökningar har underskattat sysselsättningseffekten av de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga, säger professor Sven-Olov Daunfeldt från Gävle, forskningschef vid Handels forskningsinstitut, som lett studien.
2007 sänktes arbetsgivaravgifterna av dåvarande Alliansregeringen för unga under 26 år. Syftet var att göra det billigare för företagen att anställa och därmed skapa fler jobb för unga vuxna. Reformen byggdes sedan ut ytterligare och kom att handla om en halvering av arbetsgivaravgiften.
Dyrt och ineffektivt, ansåg oppositionen som när den kom till makten rev upp reformen.
Nu har en ny forskarstudie, ledd av Sven-Olov Daunfeldt, landat i att de halverade arbetsgivaravgifterna skapade över 16 000 jobb.
Att åter sänka arbetsgivaravgifterna för unga är inget som är på den politiska dagordningen. Däremot har allianspartierna tidigare lagt fram förslag på att rejält sänka företagens kostnader när de anställer invandrare som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
– Sänkta arbetskraftskostnader kan därför vara ett effektivt sätt att underlätta arbetsmarknadsetableringen för de grupper av arbetstagare som i dag har svårigheter att få en anställning, till exempel utrikes födda, säger Sven-Olov Daunfeldt.
– Sverige behöver reformer för fler jobb och att sänka skatten på arbete, där arbetsgivaravgiften är en stor del, har stor effekt. Det gäller inte minst i den personalintensiva besöksnäringen som med rätt politik har potential att växa och skapa fler arbetstillfällen i hela Sverige, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita i en kommentar.