Vad är det för show du kommer med och vad kan vi förvänta oss av den?
– Showen jag är ute med nu känns speciell och nostalgisk. Jag har ju spelat i 40 år nu och vi har sammanställt en jubileumsplatta, Best of 40 years, som vi släppte i våras. Det var jättekul för den gick rakt in på topplistan där den legat i 16 veckor. Riktigt kul i dessa tider. Det är en hel del egna kompositioner varav många som vi spelade in med Boppers men aldrig framförde live, så nu är det dags. Så det blir låtar från Boppers första platta och min första soloplatta från 1988, sen första skivan efter jag slutade i Boppers. Jag berättar lite historia mellan låtarna också så klart.

Det senaste året har ju varit lite turbulent med en del publicitet som inte gällt din musik. Har du någon kommentar till det?
– Ja, det känns lite märkligt att det skrivs så mycket för att jag spelade på en sommarfestival för ett folkvalt parti. Jag har faktiskt spelat för sossarna med. Under åren har jag spelat för alla möjliga till och med på många fängelser. Jag gjorde för några år sedan en platta med 53 gästartister som var med på skivan. Det var namn som Björn Skifs, Carola, Micke Rickfors, Robert Wells, Tone Norum, Jan Johansen med flera dvs hela artisteliten. Plattan tog tre år att spela in. Spelningen på sommarfestivalen tog en timme. Tidningarna skrev inte en rad om skivan, men det blev helsidor och mittuppslag om spelningen. Jag vill fortfarande hävda min rätt att spela för alla.

Du har ju spelat ett antal gånger tidigare i Gävle. Har du något särskilt kul minne eller några synpunkter om Gävlepubliken i övrigt?
– Att komma till Gävle är alltid roligt, bra publik och nostalgisk känsla. Det var ju så att när vi började med Boppers så var vi många gånger på ”Blå Grottan” och spelade. Jag minns att det var ett himla drag och fullpackat med folk varje gång. Hade det varit sommar nu så skulle jag gärna gå en sväng i den fina Boulognerskogen, det gjorde jag för två år sedan.

Vad har du då för förväntningar på spelningen i Konserthuset den 24 november?
– Mina hoppas att det blir en riktigt glädjefylld spelning när publiken sjunger med i låtarna och att vi ger järnet. Hoppas det blir mycket folk. Fast vi ger alltid allt vi har så klart. Det är ju ändå gensvaret från publiken som har varit drivkraften i alla år. Rock on!

Tack och varmt välkommen till Gävle!

Foto: Ulf Stjernbo

Obs! I samarbete med Gestrike Magasinet: Uppge kod "1957" så får ni 150 kronor rabatt på biljettpriset.

Se mer om erbjudandet här:
http://www.gestrikemagasinet.se/readers/view/erbjudande-peter-jezewski-40-arsjubileumsfest

Läs mer om showen här:
http://www.gavlekonserthus.se/konserter/peter-jezewski---40-arsjubileum/