Många är det som provat orientering i skolan eller lumpen på den tiden, och just nu är det en väldigt populär idrott. Nybörjarkurser är ofta fulltecknade, och det finns också såna för vuxna.

Gävle Orienteringsklubb erbjuder sedan många år Naturpasset där man köper en karta och letar kontroller i egen takt. Det finns även en variant som heter Skoj på hoj där man cyklar mellan punkterna som finns på kartan.

I år har Gävle OK introducerat Mountainbikeorientering i form av Naturpasset, där man på Norrlandet letar sig fram på stigar/grusvägar till kontrollerna.

Nytt är också Veckans bana - en kort och lätt orientering i Hemlingby med start och mål vid spårcentralen. Man lånar gratis en karta (eller swishar pengar om man man vill behålla kartan) och besöker kontrollerna i eget tempo. Man behöver inte stämpla, det är ingen tidtagning, utan det är ett alternativ till de vanliga löpslingorna.

Varje vecka i juni tis-sön finns en ny bana tillgänglig. Måndagar byter vi bana! Man kan köra den varje dag och ta tid själv om man vill. Är man vågad kan man testa banan på natten med pannlampa!

Gävle OK deltar även i arrangerandet av Veckoturen som är en enkel träningstävling varje onsdag. Dit är alla också välkomna och det finns banor i olika svårighetsgrad, ofta även med en nybörjarbana.