Varmt och trångt
Det var varmt och trångt i Vuxenutbildningens lokaler på Raboskolan, när kulturdagen genomfördes måndag 22 maj. Ljudnivån växlade från glädjefyllt sorl, som uppstod under möten med den smakrika maten som förtecken, till entusiasmerande rytmer till dansuppvisningarna. Drygt 200 elever och personal, samt inbjudna gäster rörde sig i korridorerna – umgicks, åt, drack och trivdes. Mat och dryck försvann med fascinerande hastighet från de dignande faten och skålarna. De modigaste prövade alla rätter och drycker som stod till buds, andra nöjde sig med mer säkra kort.

Elevrådet
Förarbetet till kulturdagen pågår via det högst aktiva elevrådet. I olika språkgrupper delas sedan ut arbetsuppgifter för att göra dagen till en fest, men också ett tillfälle att se, smaka och lära. Detta året uppvisade en stor bredd med kulturella inslag från Afghanistan, Eritrea, Iran, Syrien, Irak, Sverige, Vietnam, Estland, Thailand och Spanien.

Många av eleverna serverade sin mat iförda de dräkter man endast plockar fram vid fest eller högtidliga tillfällen. Stoltheten och glädjen i att få visa upp sin kultur, utmanades endast av nyfikenheten av att ta del av vad alla andra hade att erbjuda. Prakten och mångfalden var en fest för ögat och när man rörde sig från ett klassrum till ett annat genom den folkfyllda korridoren kunde man lätt föreställa sig att man befann sig på en livlig marknad i mellanöstern eller Afrika.

Nästa år
Lika fort som det började var det sedan över. På mindre än tio minuter var klassrummen tömda, städade och återställda i sin ursprungliga form. Och i samma stund började planerna på nästa års kulturdag att försiktigt ta form.

Text: Per Estliden
Foto: Bo Rudolfsson