– Vi vill visa upp Högskolans utveckling och mångfald inom forskning, utbildning och samverkan, ur ett historiskt, nutids- och framtidsperspektiv, säger Högskolans rektor Maj-Britt Johansson.

Öppet hus 19 maj

Öppet hus med mängder av programpunkter kommer att pågå 9.00 till cirka 15.30.

Det blir en dag i hållbarhetens tecken som efter inledning av styrelsens ordförande Carina Blank och rektor Maj-Britt Johansson, fortsätter med populärvetenskapliga föreläsningar, rundvandringar, aktiviteter och mycket mer.

Negra Efendić

Den kända journalisten och författaren Negra Efendić talar på förmiddagen om hållbar integration. Hon tilldelades 2016 Stora Journalistpriset för sin bok Jag var precis som du med motiveringen: "För att hon i sin reportagebok återvänder till sin egen flykt och med osentimental blick skildrar krigets spår hos ett barn samtidigt som hon ger liv åt människorna bakom nyhetstelegrammen".

Mike Robinson

På eftermiddagen kan man lyssna till Mike Robinson, professor vid University of Birmingham, som talar om Världsarvsidén och Hälsingegårdarna där Högskolan är djupt involverad.

Teo Härén

Senare under dagen kommer Teo Härén, som bor i Älvkarleby sedan några år tillbaka och föreläser över hela världen om hållbar landsbygd, kreativitet, härarbete – arbeta där du trivs bäst. En oerhört uppskattad föreläsare och författare.


Under hela dagen får vi dessutom en mängd korta forskarpresentationer om vardera 10–15 minuter.
Prova-på-aktiviteter kommer att finnas i Högskolans laboratorier och sjuksköterskeutbildningens toppmoderna metodövningsrum visas, de datorstyrda fullstora dockorna kan drabbas av alla möjliga sjukliga tillstånd på kommando.

Besökare kommer även att bjudas på rundturer och Kungsbäcks tidigare historia som regemente åskådliggörs under rundvandringar av Högskolans tidigare informationschef och före detta major Lars Söderberg.

Och eftersom akademiker gillar tårta nästan lika mycket som föredrag kommer det också att finnas.
Studentambassadörer visar dig tillrätta om det behövs.

Dagen avslutas med att Högskolans personal, omkring 700 medarbetare, bjuds på fest. Men 40-årsfirandet fortsätter året ut med olika öppna inslag.

Ett detaljerat program kommer du att finna på http://www.hig.se/hogskolan40ar


Det är med en stor glädje jag välkomnar
alla att ta del av den fantastiska
framgångssaga som är Högskolan i Gävle.

Maj-Britt Johansson
Rektor


Visste du att...

I år är det 40 år sedan Högskolan i Gävle startades.
Under denna period har andelen gävleborgare med en högskoleutbildning ökat, från att under 80-talet legat på 6 procent, till att nu omfatta 18 procent.

Allt fler väljer högre studier och framtidsutsikterna är mycket goda. Idag har Högskolan i Gävle 17 000 studenter.

Studenternas och personalens aktiva medverkan och delaktighet i Högskolans vision om en hållbar livsmiljö gör oss extra stolta över vår verksamhet.

Text: Douglas Öhrbom och Ove Wall