Domain Name System Security Extensions, förkortat DNSSEC, är en tjänst som gör internet säkrare genom att försvåra manipulation av den information som trafikerar domännamnssystemet. Genomförandet av DNSSEC betonas i Den Digitala Agendan för Sverige och skapar ett säkrare och stabilare internet för alla.

DNS, som brukar kallas för internets telefonkatalog, översätter kryptiska sifferadresser till mer lättförståeliga och tydligare namnadresser. Gävleborg blir grönt har haft som syfte att säkra upp DNS-hanteringen för kommunerna i Gävleborgs län.

Utan en säker och korrekt uppsatt DNS ökar risken för bland annat så kallade ”mannen i mitten-attacker” och andra attacker - internet är som bekant inte alltid ett säkert ställe. Om exempelvis kommunen inte har aktiverat DNSSEC kan hemsidans besökare inte vara säkra på att den sida de besöker verkligen är den de förväntar sig.

Sveriges kommuner visar fortfarande på brister i detta vilket har uppmärksammats av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, därför finansierar de projekt för införande av DNSSEC. Sidan http://www.kommunermeddnssec.se övervakar statusen på DNS för Sveriges kommuner – och kommunerna i Gävleborg har nu alltså uppnått grön status!

It-funktioner hos länets kommuner har deltagit aktivt och arbetat tillsammans med projektledaren Torbjörn Eklöv från Interlan Gefle AB.