På Wayne’s Coffee råder en avslappnad stämning. Helena har nyss beställt sin lunch; en kräftsallad med vatten, och nu iakttar hon mig noga medan jag krafsar ner orden hon säger. Idag går Helena andra året på gymnasiet, samhällsprogrammet på Vasaskolan. På sidan om jobbar hon med modellandet.
- När jag var och shoppade i Stockholm kom en tjej fram till mig och frågade om jag tillhörde någon modellagentur. Hon berättade att hon hette Jenny och jobbade för Stockholmsgruppen, en av Sveriges största modellagenturer. Jag svarade nej och fick då erbjudandet att komma dit på ett möte snarast.
Ändå tog det många veckor innan Helena ens vågade lyfta luren. Efter många fungeringar kom hon fram till att ge erbjudandet en chans men ändå smög sig osäkerheten in.
- Jag var hur nervös som helst och mådde illa vid tanken av att ringa. När jag väl vågade slå in numret på telefon så fick jag världens panikattack, och PANG, så lade jag på igen.
Till slut tog hon sig samman och tog kontakt och efter det försvann all tvekan. Redan sex dagar efter provfotograferingen fick hon sitt allra första jobb, en fotosession för Danmarks största modetidning. Stockholmsgruppen är inte heller den enda agenturen hon tillhör. Hittills har det gått så bra för henne att hon även har skrivit kontrakt med Donna Models och den världsberömda agenturen IMG Models.
- Det hann precis bli sommarlov och då fick jag resa till Milano för att jobba där. Sedan fick jag även en stor fotografering för Damernas Värld och efter den gick allt bara bättre och bättre.
Helena gör en paus när hon berättar. Med en drömsk blick återger hon sin första modevisning som hölls av Beckmans. Hon upptäckte passionen att gå på podiet, vilket växte ännu mer under modeveckan där hon gick minst tio visningar.
- Folk från hela branschen är där. Stämningen är grym och såklart är gratissminket ett plus i kanten. Basen i högtalarna är så hög att det känns som att hjärtat ska flyga ut när man går där uppe. Förutom visningarna är mitt absoluta favoritjobb kampanjen i Kapstaden. Jag älskar också att göra något betydelsefullt, såsom gratisfotograferingen för bröstcancer jag gjorde alldeles nyligen.


Vi avrundar lunchen och jag lägger märke till att Helena lämnar kvar avokadon. Jag frågar om hon någonsin varit med om ett riktigt tråkigt jobb och får ett oväntat svar.
- De jobb man tilldelas behöver inte vara så roliga heller. Jag älskade Tokyo men dagarna där var långa. Jag skulle testa hundra klädesplagg och sedan fotas i dem. Ingen lunch hann jag äta förutom en liten risboll och arbetstimmarna verkade aldrig ta slut… Däremot är Tokyo det jobb jag är mest stolt över. Jag tog mig igenom den enorma staden alldeles ensam och hittade hotellet utan att gå vilse!
Ibland uppmärksammas Helena extra mycket bland bekanta, beroende på vilket slags jobb hon utför. Under försommaren medverkade hon i en skokampanj och sågs på jätteaffischer i alla Sveriges DinSko-butiker.
- Grejen är den att jag inte vill bli känd. Det är drygt när folk säger att de sett mina bilder på stan. Jag vet ju att jag finns där så de behöver inte berätta det för mig. Faktiskt så är det ganska jobbigt att behöva se sig själv hela tiden. Man undrar om man kunde göra det bättre på något vis.
Visserligen lever Helena i en drömbubbla som för henne blivit verklighet, men hon verkar ändå se nyktert på framtiden.
- Det jag planerar först och främst är att bli klar med skolan. Efter det kanske jag jobbar ett tag och sedan hoppas jag på ännu större framgång inom modellandet.
Frågan är om livet som modell är som de flesta antyder. Ett fabulöst liv i lyx, pengar och perfektion är faktiskt vad de allra flesta tänker på när de hör ordet ”modell”.
- Modellyrket är inte så glamouröst som många tror. Alla säger att man bara tjänar pengar på att vara vacker, men det är inte vad det går ut på. Man måste sälja sig själv. Att ständigt tänka på vikt, utseende och hyn. Sömnen är dålig om nätterna när man arbetar. Livet som modell är ganska förvridet, men jag älskar det i vilket fall. De bra delarna överväger de sämre!
Ett tema som ofta visar sig för flertalet modeller är att de går vidare inom TV och filmproduktion. Hursomhelst så blir det spännande att följa Helenas fortsatta karriär och jag önskar henne all framgång.


Visste du att Helena…
Fyller år den 24 december?
Är halvfinsk?
Har alldeles för mycket kläder för sin garderob?
Hatar technomusik?
Har ovanan att jämt pilla sönder sina naglar?