Verksamheten växte och Rolf Dahlbom började också att köpa in krockskadade bilar, som fixades till och såldes, vilket var grunden till dagens bilförsäljning. I början av 60-talet flyttade företaget till Framstavägen i Bomhus. Där installerades Gävles första anläggning för ugnslackering! Dahlboms Bil fortsatte att växa och i början av 70-talet togs nästa steg när Rolf Dahlbom i egen regi byggde den moderna bilanläggning där företaget huserar idag.
– Byggnaden kostade 3 miljoner att bygga vilket motsvarar 20 miljoner i dagens penningvärde, berättar Christer Dahlbom, Rolf Dahlboms son. Det var svårt att få lån men det löste sig till slut men räntan låg på 15 procent på den tiden!
Den 30 september 1973 invigdes bilanläggningen i Bomhus och det var dåvarande landshövdingen Hans Hagnell som invigde. Uppemot 12.000 människor besökte anläggningen under invigningsdagarna.
Samtidigt blev Dahlboms Bil även återförsäljare för Renault i Gävle, första nybilsmärket. Samarbetet fungerade väldigt bra och Svenska Renault utsåg Dahlboms Bil till ”mönsteranläggning”, vilket innebar att många Renaultåterförsäljare från hela Sverige kom på besök för att snappa upp idéer till sina egna anläggningar. Fastigheten har sedan dess byggts ut vid tre tillfällen och är idag cirka 6000 kvm stor samt med en tomtyta på ca 23000 kvm.
I början av 80-talet sade Renault upp alla sina återförsäljare i samband med att Volvo och Renault startade samarbete. Det kunde ha varit ett dråpslag för Dahlboms Bil och företaget kunde ha tvingats att kasta in handduken, något som drabbade flera av Renault-kollegorna. Men Rolf Dahlbom började tänka i nya banor för att rädda företaget, men blev ändå tvingad till personalinskränkningar. Lösningen blev att ordna egna evenemang av olika slag som marknader, hund- och kattutställningar, tivoli, klädhandel, auktioner, kraftsportevenemang mm. Störst succé gjorde Hot-Rod-utställningarna, som när man kunde visa upp Elvis Presleys Cadillac. Det kom 1000-tals besökare som inte fick plats samtidigt utan fick komma in i omgångar. Lokaler hyrdes också ut till andra företag i bilbranschen.
1982 är ett viktigt år i Dahlboms Bils historia för det var då man blev återförsäljare för Subaru,, samma år som Subaru etablerades i Sverige. De blev en omedelbar säljsuccé och 2004 utsågs Dahlboms Bil till Sveriges bästa Subaruåterförsäljare!
2006 blev Dahlboms Bil även återförsäljare för Hyundai och 2013 var det dags för ett nytt blad när man blev återförsäljare för Polaris breda program med snöskotrar och fyrhjulingar. Man anställde också verkstadspersonal speciellt för Polaris och andra märken i samma segment.
– Vi har bra bilar som Subaru och Hyundai och dessutom Polaris som alla tilltalar både privatpersoner och företag, berättar Christer Dahlbom. Polaris har också varit ett riktigt bra komplement för oss och i dagarna bygger vi ut både försäljning och verkstad för Polaris.
Dahlboms Bil har varit ett riktigt familjeföretag som under många år drevs av Rolf och hustrun Anita Dahlbom. Sonen Christer kom in i verksamheten på 70-talet och tog så småningom över som VD. Christers fru Anette arbetar också i företaget.
Dags för nya vindar
– Allting har en ände, oavsett hur roligt man har, säger Christer Dahlbom. Vi har funderat länge på hur vi ska säkra Bilvaruhuset Dahlboms framtid och har nu beslutat oss för att sälja företaget till tre anställda som är nyckelpersoner hos oss!
Det är John Hjalmarsson och Tobias Broberg, verkstadsansvariga, och Niclas Falkenström, försäljningschef, som tar över företaget med John Hjalmarsson som ny VD.
– Man börjar ju bli lite till åren och med den hängivna personal vi har så var det ett enkelt beslut, säger Christer Dahlbom. Jag och Anette blir nu i stället anställda i företaget.
Rolf och Anita Dahlbom är också nöjda med de nya ägarna eftersom de var med när de tre anställdes.
– Vi kommer att fortsätta i samma anda som Rolf och Christer skapat eftersom det varit ett framgångsrikt recept, säger John Hjalmarsson, ny VD på Dahlboms Bil. Det känns också tryggt att både Christer och Anette fortsätter här och för våra kunderna kommer vi att ta hand om dem på bästa sätt, precis som förr!
Den 1-2 oktober firas 60-årsjubileet med ett stort kalas på Bilvarhuset.
– Det blir en hel del överraskningar och bra underhållning, säger Christer Dahlbom. Det kommer mer information i god tid men vi hoppas att så många som möjligt redan nu prickar in de här dagarna i almanackan.
Evenemanget arrangeras av Hyundai och där tror man det kan bli över 10.000 besökare under de två dagarna. Christer och Anette Dahlbom ser verkligen fram mot jubileumsfirandet!