Om det är så att du misstänker att det finns radon i ditt hus, så kan det vara bra att mäta radonhalterna i din bostad. Du kan via Radonova beställa ett tillförlitligt och prisvärt mätinstrument för att utföra en mätning.

Att mäta radon

För att mäta radon måste du ha ett särskilt mätinstrument. Har du inte tidigare mätt, så bör du göra en radonmätning som ger dig ett så kallat årsmedelvärde. Du ska då göra en långtidsmätning. Mätningen ska ske under minst två månader. Du beställer dina mätdosor, placerar ut dem samt att du kan registrera starttid och stopptid online på Radonovas Mina Sidor. När mätningen är klar skickar du dina dosor till ett ackrediterat radonlaboratorium.

Du får sedan veta resultatet av din mätning. Du kommer att få det i enheten becquerel per kubikmeter (Bq/m³). Skulle det vara så att radonnivån i ditt hem är högre än det rekommenderade gränsvärdet på 200 Bq/m³, måste du vidta åtgärder. Bland åtgärder är några alternativ att täta hål och sprickor i väggarna och golven, installera en radonsug eller öka ventilationen i hemmet.

Varför är det så farligt med radon?

Radon kan vara en hälsorisk och den är dessutom den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning. Du bör därför vara noga med att se till så att det görs mätningar i den bostad du bor i. Skulle det vara allt för höga nivåer av radon, är det även viktigt att du gör något åt det för att värna om hälsan för personerna i ditt hushåll!