Här får besökarna se ett komplett utbud av det som behövs när man skall bygga bastu. Elektriska aggregat, vedeldade bastuugnar, basturum, bastuinredning, belysning, panel, dörrar, lavar och tillbehör från välkända fabrikat som Narvi, EOS och Ha Serv.

– Vi har byggt upp butiken successivt och flyttade in nu efter sommaren, berättar entreprenören Nils Vagerstam som driver företaget tillsammans med frun Ylva och dottern Diva. Vi växte ur lokalerna i Hofors och behövde både skapa en komplett utställning med säljkontor och även ha butik. Här kan vi nu äntligen visa samtliga våra produkter och ta emot både återförsäljare och direktkunder. Det 2000 kvadratmeter stora lagret där all logistik hanteras finns dock kvar i Hofors.

Nils, som kallas Nisse av de närmaste, är född och uppvuxen i Tornedalen. Under gymnasietiden läste han elteknik i Haparanda innan yrkesbanan ledde till byggmaterialhandeln. Han var försäljningschef på Cederlöfs i Gävle då han i mitten av 90-talet köpte Beijer Byggmaterial i Hofors och startade eget under namnet Byggcompaniet.
– Jag märkte tidigt av de växande intresset för bastu och 2001 fick vi hjälp av det lokala webbyrån Svensk Webbhandel att starta en webbhandel där vi började sälja utrustning till bastu via nätet.

Bastuförsäljningen tog bra fart redan från början och 2005 bildades ett eget bolag för näthandeln, Bastubutiken.se. När Nils sedan sålde Byggcompaniet i Hofors till Karl Hedin 2007 kunde han fokusera fullt ut på bastuverksamheten och startade då grossistföretaget Sauna Sweden 2008.
– Jag hade ju varit med länge och hade många goda kontakter så det smällde till direkt med kontrakt med flera stora aktörer inom byggmaterialbranschen. Idag har vi återförsäljare över hela landet och fortsätter att bygga nätet då det tillkommer nya hela tiden.

Sauna Sweden har riksavtal med aktörer som bland annat Byggmax, BOLIST och Karl Hedin och distribuerar kompletta bastuanläggningar eller enstaka produkter över hela landet.
– Vi har även även återförsäljare i Norge och ett säljbolag som bearbetar norra Sverige. Nästa steg är att etablera ett säljbolag som bearbetar södra Sverige. Vi utesluter inte heller att vi måste utöka försäljningsstyrkan lokalt här i Gävle, säger Nils. När det gäller privatkunder så har vi fått beställningar från så udda länder som Dubai, Qatar, Nya Zeeland och Italien. Vi bearbetar inte Europa aktivt men det verkar sprida sig ändå.

Totalt arbetar idag åtta personer i företagen och man omsätter närmare 30 miljoner kronor. I Gävle är det tre stycken som arbetar med försäljningen. Förutom Nils så är det hustrun Ylva som ansvarar för administrationen och dottern Diva, som även designar bastun i ett egenutvecklat 3D-program.
– Vi ritar personligt utformade bastulösningar åt både entreprenörer, arkitekter och naturligtvis många privatkunder, berättar Diva som i grunden har en CAD-utbildning. Vi har tagit fram ett eget system och skapat produkterna i hela vårt sortiment i programmet. Genom det kan visualisera och ta fram ritningar och kostnadsförslag till vilken bastu som helst. Kunden kan sedan ha den klar hemma på någon vecka. Vi samarbetar till exempel med Fiskarhedenvillan och ritar förslag till de som vill ha bastu i sina nyproduktioner.

Någon officiell invigning av lokalerna har det ännu inte varit då det dagliga arbetet i kombination med att bygga upp utställningen tagit mer tid än beräknat.
– Men nu känns det verkligen som bitarna börjar falla på rätt plats, säger Ylva. Många har redan börjat hitta hit och vi tycker det är mycket roligt att möta kunder och samarbetspartners direkt tillsammans med alla våra produkter. Förhoppningen är att kunna hålla ett öppet hus i början av nästa år. Tanken är att bjuda in både entreprenörer, byggare, elektriker och arkitekter samt privatpersoner som är intresserade av att se och veta mer om hur man idag med enkla medel kan rita och bygga en bastu utöver det vanliga.

Att driva eget och starta företag kanske verkar enkelt och många kanske tror att det räcker med en bra idé. Men är det något som familjen vill skriva under på så att det finns inga genvägar förutom massvis av hårt arbete.
– När det var som mest jobbade jag väldigt mycket. Det blev minst 60 timmar i veckan på Byggcompaniet, berättar Nils. Visst hade vi lediga söndagar men det blev inte en sommarsemester på 11 år. Nu tycker jag ju att det här är riktigt kul, men jag arbetar mycket mindre. Det blir nog inte mer än 50 timmar veckan, säger Nils med ett leende.


Om SaunaSweden
SaunaSweden är en komplett leverantör av bastuprodukter och innehar generalagenturen för ett flertal märken bland annat Narvi och Saunax. Kontakta oss om du vill veta var närmaste återförsäljare finns. Saknas återförsäljare i din region så kan du vända dig till http://www.bastubutiken.se
Vill du bli återförsäljare är du välkommen att kontakta oss.
SaunaSweden erbjuder alla tillbehör till din bastu allt från bastulampor, bastuaggregat, bastu, bastudörrar, bastustugor eller övriga bastutillbehör till vattenvärmare och skorstenar.
Om du har frågor om sortiment, priser, leveranser och annat, kontakta gärna vår kundservice. Vi hjälper dig med eventuella frågor kring vårt sortiment av bastu, skorstenar och andra bastutillbehör. Maila oss på info@saunasweden.se
Södra Kungsgatan 59 i Gävle
Telefon 0290-239 00
http://www.saunasweden.se


Om Bastubutiken.se
Bygg bastu på ett snabbt och enkelt sätt. Att bygga en bastu med färdiga delar är ett väldigt ekonomiskt, snabbt och enkelt sätt. Just därför är Bastubutiken är det självklara valet när du ska köpa bastu på nätet. Vi har färdiga basturum och bastustugor som är klar för användning så snart du byggt upp det, vilket går på några timmar då väggarna består av sektioner som du reser upp och skruvar fast i varann. Vi har även färdiga lavar för er som redan har ett planerat rum. Vår ambition är att leverera beställda varor på kortast möjliga tid. Vänta inte med ditt beslut, beställ nu och bada bastu eller sitt i ditt nya infrarum inom några få dagar. Vi har de flesta detaljerna för din bastu. Och hittar du inte det du söker så kontakta oss så hjälper vi dig gärna att hitta rätt produkt för din bastu. Lagerhållna produkter levererar vi från vårt lager inom 1-3 dagar.
http://www.bastubutiken.se