Rönngrens i Gävle har lång erfarenhet av att arbeta med sten i sin verksamhet i trädgårdsbranschen och man undersökte därför möjligheten att själva importera marksten. I samband med besöken hos tillverkarna upptäckte Anders Rönngren, vd på Rönngrens, att det också skulle kunna vara lönsamt att importera stenskivor.
– Trädgårdsbranschen är ju väldigt säsongsberoende och här såg jag en möjlighet att skapa sysselsättning för oss under hela året, säger Anders Rönngren. Sten kan vi ju sedan tidigare men här krävs det mer utrustning för att anpassa stenskivorna till olika ändamål.
En CNC-maskin har inskaffats där man kan skära till skivorna i önskad storlek och med urtag för diskho, tvättställ mm. Skivorna poleras, paketeras och levereras till kund. Rönngrens har även lyftutrustning så att man kan leverera skivorna direkt på montagestället.
– Vi säljer stenskivorna i butiken på Kryddstigen i Gävle där vi har både utställning och tillverkning, säger Anders Rönngren. Vi importerar skivor i granit och marmor, bl.a. den berömda Carrarra-marmorn från Italien.
Sortimentet kompletteras med stenplattor för både golv- och väggbeklädnad, som är ett hållbarare alternativ till kakel eller klinker.
– Försäljningen av våra stenskivor ökar vilket gör att vi så småningom behöver större lokaler, säger Anders Rönngren. Men det dröjer något år och vi trivs väldigt bra här på Kryddstigen, där det finns ett myller av olika hantverkare, verkstäder med mera för både hemmafixare och storföretag.
Det finns flera olika typer av skivor och plattor av natursten hos Rönngrens som granit, kalksten, skiffer, marmor mm.
– Det finns stor variation i kulör och utseende så att man kan hitta något som passar i alla sammanhang, säger Anders Rönngren.
Naturstenen importeras från olika länder
- I och med att vi köper direkt från tillverkarna utan mellanhänder och tar in det med container till Gävle Hamn, kan vi hålla väldigt låga priser och vi märker att ryktet om våra bänkskivor sprider sig i Gävleområdet, säger Anders Rönngren.
- Nästa steg är att leverera till återförsäljare som köksbutiker, husleverantörer etc. samt att sälja direkt till större byggprojekt, hur spännande som helst, säger Joakim Jönsson, ny företagssäljare hos Rönngrens!